Anadolu Rock hakkında düsünceleriniz

Tarzlar, şarkılar, sözler, klipler...
Cevapla
Kullanıcı avatarı
Sadeceucnokta
Müdavim Üye
Müdavim Üye
Mesajlar: 526
Kayıt: 24 Oca 2007 01:00
Konum: İstanbul

Anadolu Rock hakkında düsünceleriniz

Mesaj gönderen Sadeceucnokta »

İkinci Dünya Savaşı yıllarında dünyaya gelmiş '68 kuşağı müzisyenleri, 60'lı ve 70'li yıllarda en ünlüleri İngiltere ve Amerika'dan çıkmak üzere müzik piyasasını kasıp kavururken, Türkiye de gelişen bu akımlardan nasibini alıyordu. Yurtdışında ilk dönemlerde Beatles, daha sonraları Rolling Stones, Led Zeppelin, Yes, King Crimson, Pink Floyd ve bu listenin uzayıp gidebileceği daha bir dolu gruplar ROCK müziğinin en başta giden temsilcilerinden olmuşlardır.

Bu grupların patlamasından sonra '67-'68 yıllarında, Türkiye'de de başta Erkin Koray, Cem Karaca, Barış Manço ve Moğollar olmak üzere birçok grup ve müzisyen kendilerini yurt çapında üne kavuşturacak ilk 45'liklerini çıkarmışlardı ve Moğollar'ın ilk dönem klavyecisi Murat Ses'in öncülük ettiği bir akım olan Anadolu Pop’un temelleri de yine aynı senelerde böylece atılmış oluyordu.

Bu müzisyenler yurtdışındaki akımları oldukça yakından takip ediyorlardı ve farkında oldukları bir şey vardı ki bu da kendi ülkelerinin müziğinin aslında çok köklü bir geçmişe sahip olduğu ve de en önemlisi altmışlı yılların ikinci yarısında temelleri Amerika Birleşik Devletleri'nde atılmış olan psychedelic rock akımının aslında kendi ülkelerinin müziğinin özünde bulunduğuydu. Batının '68 kuşağı hippileri de doğu mistisizmine bol miktarda meraklıydı ve bu konuda bolca araştırma yapıyorlardı. Türkiye'de yaşayan müzisyenler ise zaten bu olayın içinde doğup büyümüş oldukları için bu onlar için çok büyük bir avantajdı ve bunu çok iyi değerlendirmesini bilip hem batıdaki dünyayı sallamış grupların çalışmalarından, hem de kendi ülkelerinin yerel müziğinden yararlanarak çok sağlam doğu batı sentezleri ortaya çıkarmasını bildiler.


Rock müziğinin dünyada ki dinlenme potansiyeli sonucu Türkiye'de de bazı müzik grupları rock müziğini çalmaya başladılar. Anadolu Rock terimi tamamen uydurma bir terim olup aslında söylenmek istenen; Rock müziğinin Türkiye ye , anadoluyu ve onun ezgilerini kullanarak benimsetilmeye çalışıldığıdır. Anadolu rock bir müzik türü değildir. Böyle bir terim yoktur. Böyle bir terim geçtiğimiz 10 yıl içerisinde , beste sıkıntısına düşmüş, müziğini elektronik müzik ve diğer müzik türlerinin tehditi altında gören müzisyenler tarafindan yaratilmaya çalışılmaktadır.

Literatürde müzik türü olarak geçmemektedir.

Literatürde geçen rock müzik türleri ;

Adult alternative pop\rock
Boogie Rock
British invasion
Comedy rock
Experimental Rock
Glam Rock
Hard Rock \ Metal
Instrumental Rock
Jam Rock
Pop Rock
Progressive Rock \ Art Rock
Psychedelick Rock \ Garage
Rock ' n ' Roll
Soft Rock
Southern Rock



Kaynak
Eskidendi, eskidendi, çok eskiden...

seyytan
Üye
Üye
Mesajlar: 87
Kayıt: 25 Mar 2005 01:00
Konum: Aydın-Erzurum
İletişim:

Mesaj gönderen seyytan »

Literatürde olmasada ben seviyorum AnadoluRock'u iyikide var ve doya doya dinleye biliyoruz...

Kullanıcı avatarı
legendary
Üye
Üye
Mesajlar: 98
Kayıt: 28 Kas 2006 01:00
Konum: izmir

Mesaj gönderen legendary »

ii gsll bişi ama bn fzla dnlmm :S:S

Kullanıcı avatarı
gokcee
Üye
Üye
Mesajlar: 76
Kayıt: 10 Şub 2007 01:00
Konum: ankara

Mesaj gönderen gokcee »

hımmmm ii
^^aşil topuğum aşktı^^

Kullanıcı avatarı
Lord_Of_Darkness
Üye
Üye
Mesajlar: 199
Kayıt: 03 Ara 2004 01:00
Konum: Ankara
İletişim:

Mesaj gönderen Lord_Of_Darkness »

erkin koray ın uydurması olan...kendi muzigine o yıllar isim bulamadıgı için uydurdugu bir deyim...diyelim...yani boyle bişey yok esasında...ama tuttu işte :)
Sev Beni Besle Beni Asla Terketme beni...

Kullanıcı avatarı
RapunZelle
Müdavim Üye
Müdavim Üye
Mesajlar: 710
Kayıt: 30 Eyl 2006 00:00
Konum: izmir

Mesaj gönderen RapunZelle »

anadolu rock mı , o da ne ?!!!
"...Let me drown within this river, let me drown in this deep silence...

Kullanıcı avatarı
KoRn_eR
Moderatör
Moderatör
Mesajlar: 1713
Kayıt: 08 Oca 2003 01:00
Konum: geldim ya, bilsem gelmezdim

Mesaj gönderen KoRn_eR »

Sevmiyorum, tasvip de etmiyorum.Anadolu'dan türkü, halk müziği çıkar, rock müzik çıkmaz düşüncesindeyim.
When you're pushed, killing's as easy as breathing

Kullanıcı avatarı
isimsiz_adam
Üye
Üye
Mesajlar: 185
Kayıt: 29 Kas 2006 01:00

Mesaj gönderen isimsiz_adam »

KoRn_eR yazdı:Sevmiyorum, tasvip de etmiyorum.Anadolu'dan türkü, halk müziği çıkar, rock müzik çıkmaz düşüncesindeyim.
katılıyorum :022
... # ~ * [ _BillY_ ]* ~ # ...

www.bloodzilla.com

Kullanıcı avatarı
nicomedia
Üye
Üye
Mesajlar: 19
Kayıt: 16 Mar 2007 01:00
Konum: İstanbul

Mesaj gönderen nicomedia »

ilk anadolu rock ifadesini duymaya başladığımda "anadolu lisesi" gibi bişey aklıma gelmişti. sınavla giriliyodu mesela anadolu lisesine herkes giremezdi. bu da böyle işte.herkes dinleyemez bu müziği.nasıl ki yurt dışında "anatolian high school" diye bir şey yok,"anatolian rock" diye müzik türü de yoktu.bize hastı.
şimdi bakıyoruz bir zamanlar cem karaca üstadın icra ettiği bu müziği varisi olarak işaret edilen kıraç abimiz pek de güzel devam ettiriyor değil mi?aliyeler, zerdalar, istanbul masalları, en son fenerbahçe marşı ki müthiş, tadından yenmiyo vallahi.
bir de nedense liseyi okuduğum şehirde bu anadolu lisesi basketbol takımları çok iyi olurdu.her sene şampiyondular vicdansızlar.acaba diyorum bu kıraç mıraç da iyi basket oynar mı? garip işler bunlar dostlar.

Kullanıcı avatarı
RAPERGAH
Üye
Üye
Mesajlar: 13
Kayıt: 13 Haz 2007 00:00

Mesaj gönderen RAPERGAH »

Rockçıların genel tutumu aslında pek te Anadolu Rock'ı sevmediklerinden yana..Anadolu Rock'ı pek Rock türü olarak saymıyorlar..Ama Cem Karaca bunun en güzel örneği..Kıraç ta,Haluk Levent te bu işi yapıyor..Niye sevilmiyor acaba ?

Kullanıcı avatarı
shidow
Müdavim Üye
Müdavim Üye
Mesajlar: 860
Kayıt: 17 Ağu 2004 00:00
Konum: Jupiter
İletişim:

Mesaj gönderen shidow »

Anadolu-rock bi terim olarak "Folk-rock" (bu terim yukarıda yok ama literatürde var) başlığı altında incelenebilir bence. Bu sayılan terimlerin hiçbiri şundan 60 sene önce yoktu ve hepsi birilerinin uydurmasıyla çıktı ortaya sonuçta.
Bu arada Anadolu-rock hakkındaki görüşlerim "Türkülerimiz ve rock" başlığına yazdığım son yazıyla örtüşmekte oradan direkt alıntı yapıorum.

Türküler temelini ve kurallarını doğu müziğinden alır. Klasik batı müziğinden ziyade Arap ve Hint müziklerine daha yakındırlar. Öncelikle Doğu ve Batı müziği arasındaki en belirleyici farkı söylemek istiorum. Batı müziğinde iki sesin arasındaki mesafe sadece ikiye bölünür. Örneğin Do ve Re arasında yalnızca DO diyez ya da Re bemol vardır. Do diyez ve re bemol pianoda baktığında aynı sese tekabül eder. Doğu müziğinde ise iki sesin arasındaki mesafe dokuza bölünür ve bu melodik bi zenginlik ve çok geniş bi süsleme olanağı sağlar. Şimdi "bu adam bunları neden anlatıyor?" diye soruosunuz. Rock müzikte kullanılan gitarlar ve bass gitarlar Batı müziği disiplininin ürünleridir ve Türk halk müziğini bu enstrumanlarla yorumlamaya kalktığımızda çoğunlukla yukarıda bahsettiğim farktan ötürü Türk halk müziğinin melodik zenginliğini ve süsleme olanaklarını kısıtlamış bulunuruz. Ben Türkülerin rock olarak yorumlanmaması gerektiğini düşünüorum. Birinci ve en geçerli sebep olarak yukarıda anlattıklarımı öne sürüorum.
İkinci ve daha az geçerli bir sebep olarak ta şunu sunuorum: Türk halk müziği yüzyıllardır akustik enstrumanlar olan bağlama, kaval, tulum, kemençe, bendir, darbuka, davul ve adını burda sayamadığım daha bir sürü enstrumanla icra edilmiştir. Ortaya çıkan otantik ve özgün tınıyı manyetikler, efektler ve amfilerden çıkan başka bi ses ortamına taşımak bence çok sentetik ve müziğin özünden esasından uzak bi sonuç verio.
Ayrıca bu başlık altında "Türkü mü kaldı artık öldü" gibi sözler dile getirilmiş. Aslında bu sözlerin haklı dayanakları var. Piyasa hakkaten fantezi ve arabeski Türk halk müziği olarak satmaya başladı. Yüzyıllık türküler ticari kaygılarla bu türlere daha yakın hale getirilir oldu bunlar doğru. Bütün bunlara rağmen bu memlekette Arif Sağ'lar, Erdal Erzincanlar, Musa Eroğlu'lar hatta Erkan Oğur'lar var. Ben bi halk ozanının torunu olarak duruma yine de bu kadar karamsar bakmamalıyız diorum...
Everything under the sun is in tune, but the sun is eclipsed by the moon.

Cevapla