Futbol ticaret midir yoksa spor mu?

ve spor...
Cevapla
Kullanıcı avatarı
Sadeceucnokta
Müdavim Üye
Müdavim Üye
Mesajlar: 526
Kayıt: 24 Oca 2007 01:00
Konum: İstanbul

Futbol ticaret midir yoksa spor mu?

Mesaj gönderen Sadeceucnokta »

Eğlence olarak adlandırdığımız futbol bir an gözüme ticaret gibi geldi. çünkü biz bilet alarak tuttuğumuz takımın formalarına ya da orijinal olarak ürettikleri herhangi bir ürününü alarak onlara gelir sağlıyoruz. ama karşılığı nedir bunun?yani futbolcunun koşmasını izlemek için bir sürü para harcıyoruz. kazancımız ne? sadece sürekli para yatırıyoruz.
aslında baktığımızda bütün spor dalları bu şekilde. basketbolda böyle, ne bilim buzda dans ... dikkatli baktığımızda aslında spor bir ticaret midir sorusu çıkıyor ortaya... yani neden para verip maç izlemeye yurtdışına kadar gidiyoruz. neden birkaç oyunucunun yaptığı skor için birbirimizi dövüyoruz ya da düşman ilan ediyoruz.
spor şu konumda ticaretin yanısıra garip bir üstümüze düşmeyen rekabeti ortaya çıkartıyor. bazen sorgulamamak daha mı iyidir acaba? olduğu gibi bırakıp stada gidip bağırmak...
Eskidendi, eskidendi, çok eskiden...

ysseulb
Müdavim Üye
Müdavim Üye
Mesajlar: 401
Kayıt: 06 Ağu 2006 00:00
Konum: bileyim !

Mesaj gönderen ysseulb »

Futbol benim için hiçbişey ama Türkiye için herseydir...Öyledir ki spor haberleri adı altında sadece ondan bahsedilir dolayısıyla spor=futboldur bu ülkede =)
http://ysseulb.deviantart.com/
http://ballroomdancer.azbuz.com

WhAt iF YoU SLepT? aNd WhAt iF, iN YouR SLeeP, YoU DReaMeD?aNd WhAt iF, iN YouR DReaM, YoU WenT To HeAVeN aNd THeRe PLuCKeD a STrANgE aNd BeaUTiFuL FLoWeR? aNd WhAt iF, WHeN YoU AWoKe, YoU

Kullanıcı avatarı
bloodline666
Müdavim Üye
Müdavim Üye
Mesajlar: 1719
Kayıt: 19 Mar 2005 01:00
Konum: bekirli termik santralinden

Mesaj gönderen bloodline666 »

eğer birşeylere gönül verdiysen bunlarada katlanmak zorundasın
ben seni sevdim ya o bana yeter köpek sen beni bırakıp s...tir olup gittin yaaaaaa bende senin gibilerin taaaaaaaaa a.q.

Kullanıcı avatarı
doacan
Müdavim Üye
Müdavim Üye
Mesajlar: 665
Kayıt: 08 Eki 2006 00:00
Konum: İST
İletişim:

Mesaj gönderen doacan »

önceleri sadece spordu daha sonra ikisi de oldu.şimdilerde ise ticari bi araç haline geldi.öle ki klupler bile satılmaya başlandı....

Kullanıcı avatarı
Sadeceucnokta
Müdavim Üye
Müdavim Üye
Mesajlar: 526
Kayıt: 24 Oca 2007 01:00
Konum: İstanbul

Mesaj gönderen Sadeceucnokta »

Konuyla alakalı güzel bir yazı...

"Futbol olmasaydı ben Portekiz'i Yönetemezdim"
General Antonio Salazar

1926 yılında kurulan faşist askeri cuntada Maliye Bakanı olarak göreve başlayan ve 1968 yılına kadar Portekiz'i yöneten Antonio Salazar'ın bu sözünü ilerici, demokrat ve sol kesimlerde bilmeyen yok gibidir. Politika ile futbolun ilişkisi üzerine ne zaman bir konu açılsa, Salazar'ın bu sözleri hemen her zaman ilk sırada anılır.
Futbol, özellikle Brezilya, Arjantin, Portekiz gibi emperyalizme bağımlı ülkelerde en yaygın ve "popüler" kitle pasifikasyon aracı olarak yıllarca kullanılmıştır. Brezilya, Arjantin ve Portekiz örnekleri, tüm geri-bıraktırılmış ülkelerde futbolu kitle pasifikasyonunun en "popülist" aracı haline getirirken, aynı zamanda milliyetçiliğin ve şovenizmin güçlendirilmesinin de bir aracı olmuştur.
1990'lara kadar geri-bıraktırılmış ülkelerde Amerikan emperyalizminin gerçekleştirdiği askeri darbelerle birlikte "yıldızı" parlayan futbol, 90'larda hemen tüm "sivil" politikacıların oy avcılığının da konusu haline gelmiştir.
Ülkemiz somutunda 12 Eylül askeri darbesiyle birlikte başlayan futbol "fanatizmi", arabesk müziğin eşliğinde geniş halk kitlelerinin depolitizasyonunun neredeyse temel unsuru haline getirilmiştir. Kamu bankalarından, kulüp yöneticilerine açılan büyük kredilerle beslenen futbol, giderek büyük bir ekonomik sektör haline dönüşmüştür. Böylece ekonomik ve siyasal yanlarıyla futbol, halk kitlelerinin yaşamının ayrılmaz bir parçası olmuştur.
Özellikle "halı sahalar"ın kurulmasıyla birlikte, 12 Eylül askeri darbesi sonrasında "sol" safları tümüyle terk eden ve apolitik olmayı bir meziyet gibi sunan küçük-burjuvazi tarafından futbol, "eski solcular"ın içki sofralarından kalkarak gece yarısından sonra yaptıkları "sağlıklı yaşam" koşusuna dönüştürülmüştür.
1990'lara gelindiğinde futbol, her türden "eski solcu"nun "fanatiği" olduğu bir futbol kulübüyle değişik renklere bürünürken, Galatasaray'ın "Avrupa kupalarındaki başarıları"yla yeni bir milliyetçilik dalgasını başlatmıştır.
"Avrupa, Avrupa duy sesimizi, gelen Türk'ün ayak sesleri" eşliğinde dalgalanan Galatasaray bayrakları, milliyetçiliğin yeni bayrak rengi olmuştur. Daha düne kadar ayyaş ve serserilerin amigoluk yaptığı futbol maçları, giderek politikacıların, "eski solcular"ın, faşistlerin amigoluğunda milyonları tirbünlere ve televizyonlara çekmeye başlamıştır.
Televizyon canlı yayınlarıyla milyonlarca insan ekran başına çekilirken, milyonlarca dolarlık "reklam pastasından" pay kapma yarışı, tüm "medya"yı yeni tür futbol "fanatiği" haline getirmiştir. Artık televizyonda futbol yayınları ve reklam, yeni bir ekonomik gelir kapısı olmuştur.
Yazılı ve görsel basının futbol "fanatizmi"ni körükleyen yayınları, milyonlarca izleyiciyi ekrana çekerken, milyon dolarlık transfer ücretleriyle, yeni bir "köşe dönme aracı" ortaya çıkarılmıştır. Öyle ki, neredeyse her anne-baba, erkek çocuklarının futbolcu olması için çabalarken, oğullarının "ünlü futbolcu" olduğunda alacağı milyon dolarlık transfer ücretlerinin hayali ile yaşadıkları ekonomik sıkıntılara meydan okur hale getirilmişlerdir. Kız çocukları ise "ünlü" bir futbolcu ile evlenerek "köşeyi dönme" hayali içinde, yıldız falında "yükselen ve alçalan" burçlarının izinde futbol izleyicisi olmuşlardır.
"Televoleci" yayınlarla futbolcu-manken ilişkileri her gün ve her saat evlerin içine girerken, kız ve erkek çocuklara ekonomik krizden çıkış yolları da gösterilmiştir!
Yarattığı hayallerle tarihin yeni "seyirlik oyunu" olarak futbol, politik pasifikasyondan ekonomik kaynak transferine geçişiyle birlikte, halk kitlelerinin "şifreli" yayınlar aracılığıyla sömürülmesinin de aracı olmuştur. Uzanların "TeleOn"u, Erol Aksoy'un "Cine5"i ve Çukurova holding-MHP işbirliğinin "DigiTürk"ü, bu alandaki rekabetin ve pazar paylaşımının adları olmuştur.
Futbol ligi karşılaşmalarının üç yıllık yayın hakkını 465 milyon dolara alan DigiTürk' ün, mevcut abonelerden elde ettiği yıllık gelir 150 milyon dolar tutmaktadır. Futbol yayınları sırasında alınan reklamlardan ve özet görüntülerin diğer televizyon şirketlerine satışlarından elde edilen gelirle birlikte toplam miktar bir milyar doları geçmektedir. Böylece futbol, sadece televizyon yayıncılığı alanında bir milyar dolarlık "yükselen pazar" haline gelmiştir.
Tüm bunlara, stadlara giriş ücretleri, stad reklamları, futbol kulüplerinin formalara aldıkları reklam paraları vb. eklendiğinde futbolun yıllık toplam "pazar değeri" bir kaç milyar dolar olmaktadır. Bütün bunlara, değişik adlarla oynatılan "spor toto" gelirleri eklendiğinde, futbolun ortaya çıkardığı parasal değer çok daha büyük boyutlara ulaşmaktadır.
Böylece futbol, kitlelerin apolitikleştirilmesinde oynadığı role ek olarak, aynı apolitik kitlenin gelirlerinden milyarlarca dolarlık değerin transfer edilmesini sağlayan yeni bir araç olmuştur.
Ve her zaman olduğu gibi "borsa" da futbolla tanışmıştır.
20 Şubat 2002 günü "iki güzide kulübümüz" Galatasaray ile Beşiktaş'ın İstanbul borsasına girişleriyle birlikte, futbol politik pasifikasyondan ekonomik mülksüzleştirmeye doğru kalıcı adımını atmıştır.
Ödenmiş sermayesi 2,176 trilyon TL (1.500.000 dolar) olarak gösterilen "Beşiktaş Futbol Yatırımları Sanayi ve Ticaret A.Ş." "326 milyar TL nominal değerli B grubu hamiline yazılı hisse senetlerini", 57.500 TL'den "halka arz etmiştir". "Piyasa değeri" yaklaşık 75 milyon dolar olarak hesaplanan hisse senetlerinden Beşiktaş A.Ş'nin beklediği gelir 20 milyon dolar olarak açıklanmıştır.
31 Mayıs 2002 tarihi itibariyle "Beşiktaş Futbol Yatırımları Sanayi ve Ticaret A.Ş." hisselerinin değeri 18.750 TL'ye düşmüştür. Yani üç ay içinde "güzide futbol kulübümüz" Beşiktaş'ın hisseleri 38.750 TL değer kaybetmiştir. Böylece "yatırımcısı"nın hisse senetlerine yatırdığı parası %67 değer kaybetmiştir. (Dolar bazında "Beşiktaş Futbol Yatırımları Sanayi ve Ticaret A.Ş." "yatırımcısı" nın kaybı %75'dir.)
Benzer durum "Galatasaray Sportif Sınai ve Ticari Yatırımlar A.Ş." hisselerinde ortaya çıkmıştır.
Ödenmiş sermayesi 2,035 trilyon TL olarak görünen "Galatasaray Sportif Sınai ve Ticari Yatırımlar A.Ş." de, "325.600 milyon TL nominal değerli B grubu hamiline yazılı hisse senetlerini" 87.000 TL'den "halka arz etmiştir".
31 Mayıs 2002 tarihi itibariyle "Galatasaray Sportif Sınai ve Ticari Yatırımlar A.Ş." hisselerinin değeri 54.000'e düşmüş ve böylece "yatımıcısına" 33.000 TL kaybettirmiştir. Kayıp oranı %38'dir.
Böylece "iki güzide futbol kulübümüz" ün "yatırımcısından" transfer ettiği parasal değer toplamı 28 milyon dolar olup, bunun 12,4 milyon dolarlık kısmı üç ay içinde erimiştir.
Ancak futbolun ticarileşmesiyle ortaya çıkan durum borsayla sınırlı değildir. Artık "fanatik" olmanın da bir maliyeti vardır ve tüm apolitikleştirilmiş kesimler bu maliyeti ödemek zorundadırlar.
Örneğin Beşiktaş A.Ş, Türk Henkel şirketi ile yaptığı anlaşma ile "BJK markalı ve logolu renkli tamir ve demor bandı" üretilmesi anlaşması imzalarken, Zorlu tekstil ile yaptığı anlaşma ile, aynı şekilde "BJK marka ve logolu nevresim, pike, yorgan ve perde" üretimine geçilmiştir. Goldaş Kuyumculuk, "Beşiktaş marka ve logolu değerli madenlerden hediyelik eşya" üretirken, Unan Tekstil kravat üretmekte, Gözde Giyim çorap, Balon Baskı şirketi balon, Dandy şirketi de sakız üretecektir.
Aynı "ürünler" aynı şirketler tarafından Galatasaray A.Ş. için de üretilmektedir. (Galatasaray daha "aristokrat" bir takım olduğundan, Beşiktaş'tan farklı olarak, "GS logolu ARIA Konuşan Paket, Bataria Card ve SIM Card üretim ve dağıtımı" anlaşmasını yapımıştır.)
Görüleceği gibi, Galatasaray ve Beşiktaş' ın ticarileştirilmesiyle ortaya çıkan "yeni ürünler"in hedef kitlesi çocuklar ve "beyaz yakalılar" olmaktadır.
Bir başka deyişle, ticarileştirilen futbol, politikada olduğu gibi, ekonomide de, kent küçük-burjuvazisine hitap eder.
Küçük-burjuvazinin "sınıf atlama" özlemi, hemen her durumda futbolla ve futbolcuyla özdeşleştirilir. İkinci, üçüncü ligten birinci lige "terfi etmek"; birinci ligte alt sıralardan üst sıralara çıkmak ve ligi birincilikle bitirmek, neredeyse küçük-burjuvazinin "sınıf atlama", "burjuva olma" özleminin futbol dilinde tanımlanışı gibidir.
Bu yönüyle futbol, sürekli yoksullaşan ve mülksüzleşen küçük-burjuvaziyi "teselli eden", onu "avutan", umutlarını yitirdiğinde yeniden ona "umut" aşılayan bir ekonomik, sosyal ve siyasal olay olarak ortaya çıkar.*
İşte bu olgu, futbolun, kitlelerin siyasal olarak yedeklenmesinde, mevcut düzene karşı tepkilerinin pasifize edilmesinde oynadığı rolü yeniden ve bir üst boyutta üretir.
Futbolun diğer yanı ise, hiç bir biçimde kendi içinde kendi işlevlerine, yani kitlelerin politik olarak pasifleştirilmesine karşı çıkanları barındırmamasıdır. Yani futbolun apolitik niteliğine karşı çıkan ya da bu niteliğine zarar veren her kişi futbol dünyasının dışına atılır.** Bu nedenle, futbol, apolitikliğin kitlesel bir simgesidir ve futbolcu apolitik insan tipidir. Ülkemizdeki deyişle söylersek, bu insan tipi "ne sağcıdır, ne solcu, futbolcudur, futbolcu".
Futbolun bu niteliğine karşın, onu "ezilenlerin toplumsal tepkilerinin dışa vurulduğu bir alan" olarak ya da "özgürlüğün kısıtlandığı ülkelerde insanın kendini özgür hissettiği alan" olarak tanımlayan "solcu" ya da "liberal solcu" sayısı da az değildir. Bu tip bazı "solcu"lara göre ise ülkemizde, Galatasaray aristokrat ve entelektüllerin, Fenerbahçe işbirlikçi sanayi ve ticaret burjuvazisinin ve Beşiktaş proletaryanın takımıdır! Onlar, apolitikliğin simgesi olan futbolu bu yolla "politize" ettiklerini düşünürlerken, aynı zamanda kendi apolitiklik niteliklerini de gizlediklerini sanmaktadırlar. "Halı saha" ların gece yarısından sonraki müdavimleri olan bu küçük-burjuvalar futbolun ne denli "politik" olduğunu göstermeye çalışırlarsa çalışsınlar, futbol, her zaman olduğu gibi, kendi oyununun kuralları ile oynamaya devam etmektedir.
Diğer yandan futbol, ekonomik ve siyasal yanları dışında, tribünlerde yapılan gösterilerle, görüntülerle yeni bir "görsellik" alanı da oluşturmuştur. Bayraklarıyla, pankartlarıyla, konfetileriyle bir şov alanına dönüşen futbol sahaları, siyasal plana da yansımış ve her siyasal toplantı birer "futbol şöleni" görünümüne bürünmüştür. Her bireyin kendi futbol takımının bayrağı, flaması, boyun atkısı ve pankartı ile gittiği maç görüntüleri ile politik mitinglerin görüntüleri birbirine karışmıştır. Bütün bunların yanında, siyasal tartışmalarda "tribünlere oynamak" özel bir politik deyim haline gelmiştir.
Ama her araç gibi futbol da, çok kullanılmanın sonuçlarını yaşamak durumundadır ve yaşamaya da başlamıştır. Futbolun politikadan ekonomiye yaptığı sıçrama, aynı zamanda, onun kitleler üzerindeki etkisinin sonunun başlangıcı durumundadır. Düne kadar kitlelerin "en ucuz eğlence aracı" olan futbol, bugün yeni bir iş alanı, kâr kaynağı haline gelmiştir. Futbol takımının "rengi", giderek paranın "rengine" dönüşmektedir. Ticarileştirilen futbol, artık ticaretin yasalarına tabidir ve aşırı-üretim ve iflas artık futbolun geleceği olmuştur. Bu, onun politik pasifikasyon aracı olarak kullanılmasını ortadan kaldırmayacak olsa da, bu amaç için kullanımını da büyük ölçüde etkileyecektir.
Gelecek günlerin, borsa spekülasyonlarına bağlı olarak maçların kazanılıp yitirildiği günlerle dolu olacağını bugünden söylemek kahinlik olmayacaktır. Futbol maçlarının şikesi, artık "mafya"dan değil, borsadan sorulur olacaktır. Ve belki o gün geldiğinde, birileri, "futbol olmasaydı, borsada zengin olamazdım" diyerek tarihe geçeceklerdir.
Bizden söylemesi...
Kaynak
Eskidendi, eskidendi, çok eskiden...

Kullanıcı avatarı
houseofholy
Müdavim Üye
Müdavim Üye
Mesajlar: 905
Kayıt: 04 Oca 2007 01:00
Konum: ankara
İletişim:

Mesaj gönderen houseofholy »

yazının bazı yerleri fena değil ama şu üstüne basılarak sürekli tekrar edilen 'solcu', 'eski solcu', 'küçük burjuva' ve futbol. bağlantı kurmak için bayağı kasmışlar bence..
herşey onun içinde, o herşeyin dışında..

Kullanıcı avatarı
Sadeceucnokta
Müdavim Üye
Müdavim Üye
Mesajlar: 526
Kayıt: 24 Oca 2007 01:00
Konum: İstanbul

Mesaj gönderen Sadeceucnokta »

houseofholy yazdı:yazının bazı yerleri fena değil ama şu üstüne basılarak sürekli tekrar edilen 'solcu', 'eski solcu', 'küçük burjuva' ve futbol. bağlantı kurmak için bayağı kasmışlar bence..
Yazının kaynagına bakarsan o söylemleri anlarsın :013
Eskidendi, eskidendi, çok eskiden...

Kullanıcı avatarı
houseofholy
Müdavim Üye
Müdavim Üye
Mesajlar: 905
Kayıt: 04 Oca 2007 01:00
Konum: ankara
İletişim:

Mesaj gönderen houseofholy »

anladım neden olduğunu zaten o yüzden söyledim
herşey onun içinde, o herşeyin dışında..

Kullanıcı avatarı
kindmonster
Müdavim Üye
Müdavim Üye
Mesajlar: 1115
Kayıt: 14 Haz 2006 00:00
İletişim:

Mesaj gönderen kindmonster »

Manchester United dünyanın en zengini

İngiliz Manchester United kulübü, dünyanın en zengini unvanını kimseye kaptırmıyor.

Forbes dergisinin 2006 yılı değerlendirmesine göre, Manchester dünyanın en değerli kulüpleri sıralamasında 1,09 milyar avroluk piyasa değeriyle birinci sıradaki yerini korudu. Dergi, en çok kazanan futbolcu olarak da Barcelonalı yıldız Ronaldinho'yu gösterdi.

Dergiye göre, en zengin 25 kulübün 10'u İngiltere, 4'ü İtalya, 4'ü Almanya, 2'si İspanya, 2'si Fransa, 2'si İskoçya, biri de Hollanda'dan. Manchester'i 778 milyon avroyla Real Madrid, 687 milyon avroluk değeriyle Arsenal takip ediyor.

Yıllık gelir bakımından ise Real Madrid 281 milyon avroyla önde gidiyor. Manchester, 232 milyon avroluk gelirle ancak dördüncü geliyor. İkinci sırada 248,4 milyon avroyla Barcelona, üçüncü sırada da 241 milyonla Juventus bulunuyor.

En çok kazanan futbolcular listesinin başında Ronaldinho geliyor. Geçen yıl 23,5 milyon avro kazanan Brezilyalı yıldızı 23,2 milyonluk geliriyle David Beckham izliyor. Bu rakamlar, futbolcuların maaş ve reklam gelirlerinden oluşuyor

Kaynak: SABAH
İşsizlik başa bela,kahrolsun bankalar..

Kullanıcı avatarı
Mehzk
Müdavim Üye
Müdavim Üye
Mesajlar: 529
Kayıt: 25 Haz 2006 00:00
Konum: Eskişehir

Mesaj gönderen Mehzk »

ysseulb yazdı:Futbol benim için hiçbişey ama Türkiye için herseydir...Öyledir ki spor haberleri adı altında sadece ondan bahsedilir dolayısıyla spor=futboldur bu ülkede =)
+ Aynen Katılıyorum...

Kullanıcı avatarı
goqhan
Müdavim Üye
Müdavim Üye
Mesajlar: 334
Kayıt: 31 Eki 2006 01:00
Konum: izmit-antalya

Mesaj gönderen goqhan »

her sporda ticaret zaten yer almaktadır.

futboldan donen paraları yazmısınız falanda bide nba e bakıcak olursanız, bunun yanında hic bisey olmadıgını gorursunuz.ilgi goren herseyden birileri para kazanıcak ve ilgi goren kesime daha iyilerini vericek, bundan da kimse sikayetci olmıcak.burda oturup ''futbol ticaret mi spormu'' die tartısmanın bi anlamı oldugunu dusunmuorum buyuzden de.bu ulkede populer spor futbol degilde yuzme olsaydı aynı sey onun uzerinde de yapılıcaktı zaten.
ysseulb yazdı:Futbol benim için hiçbişey ama Türkiye için herseydir...Öyledir ki spor haberleri adı altında sadece ondan bahsedilir dolayısıyla spor=futboldur bu ülkede =)
sadece bu ulkede degil dunyadaki ulkelerin bi cogunda spor bolumunun buyuk kısmını futbol kaplamaktadır.bundan bende memnun degilim fakat talep arz meselesi.oyleki bugun spor haberlerini actıgında bi golf macıyla ilgili bilgiyi uzun tutarsan, sıkarsın seyirciyi.cunku ilgisi o degildir ve bilgiside yoktur golf hakkında, oda izlemez.tv kanallarıda bunu halkın ilgisine gore dagıtmıstır.ornegin 15dklık bi haber bultenin 10 dksını futbol 3 dksını basketbol geriye kalan 2 dkkasınıda dier spor dallarının gunluk haberlerine yer vermis die biliriz.fakat bu ulke baska bi spor dalını izlemek isteseydi emin ol, haberler o sporla ilgili bilgiyi daha uzun tutatdı.

ysseulb
Müdavim Üye
Müdavim Üye
Mesajlar: 401
Kayıt: 06 Ağu 2006 00:00
Konum: bileyim !

Mesaj gönderen ysseulb »

İletişim okumuş birine bunu söylemicektin=)) Yanlış anlama hava atmaktan değil ama iletişim okuyanlara ilk öğretilen nedir biliyor musun ? seyirciye ne verirsen hep onu izter. ve izleyici tv yi yönetmez bariz şekilde tv seyirciyi yönetir =) senin dediğinin tam tersi bir durum söz konusudur burada.
http://ysseulb.deviantart.com/
http://ballroomdancer.azbuz.com

WhAt iF YoU SLepT? aNd WhAt iF, iN YouR SLeeP, YoU DReaMeD?aNd WhAt iF, iN YouR DReaM, YoU WenT To HeAVeN aNd THeRe PLuCKeD a STrANgE aNd BeaUTiFuL FLoWeR? aNd WhAt iF, WHeN YoU AWoKe, YoU

Kullanıcı avatarı
goqhan
Müdavim Üye
Müdavim Üye
Mesajlar: 334
Kayıt: 31 Eki 2006 01:00
Konum: izmit-antalya

Mesaj gönderen goqhan »

dogrudur ilk solenen size bu olabilir fakat ben kendimden yola cıkarak bu yorumu yaptım veya sana sunu soliim simdi futbolu verdiler sende izliomusun???

benim bu konu hakkında eminim senden cok daha az bilgim vadır fakat buda benim sahsi gorusum bence insanlar tvyi yonlendirir.

ysseulb
Müdavim Üye
Müdavim Üye
Mesajlar: 401
Kayıt: 06 Ağu 2006 00:00
Konum: bileyim !

Mesaj gönderen ysseulb »

Hayır işte yanılıyorsun orda =) bir insana sabahtan akşama kadar magazin programı izletirsen o da senden onu isteyecektir. Bir bebeğe doğduğu ilk zamanlar şekerli su verirler bilir misin bilmem =))) bir süre sonra normal su verildiğinde o suyu direk püskürtür bebek, ama en başından beri normal su içseydi şekerli verdikleri zaman tükürecekti. Bu da aynen o hesap anlatabiliyor muyum =) Yani televizyon veya radyo veya internet veya gazete farketmez sen insanlara ne verirsen onu alıcaklardır buna emin ol 8)
http://ysseulb.deviantart.com/
http://ballroomdancer.azbuz.com

WhAt iF YoU SLepT? aNd WhAt iF, iN YouR SLeeP, YoU DReaMeD?aNd WhAt iF, iN YouR DReaM, YoU WenT To HeAVeN aNd THeRe PLuCKeD a STrANgE aNd BeaUTiFuL FLoWeR? aNd WhAt iF, WHeN YoU AWoKe, YoU

Kullanıcı avatarı
wolfali
Müdavim Üye
Müdavim Üye
Mesajlar: 2544
Kayıt: 26 Oca 2006 01:00
Konum: istanbul
İletişim:

Mesaj gönderen wolfali »

spor-ticaret karışık bir yaşam stili.
Dünya döner,geçer zaman; hiçbirşey kalmaz ardında...

jonnathan
Moderatör
Moderatör
Mesajlar: 3812
Kayıt: 19 Eki 2003 00:00
Konum: izmir
İletişim:

Mesaj gönderen jonnathan »

Ben spor olan yanıyla ilgileniyorum.
sleeping with the earth my dying bride

Kullanıcı avatarı
houseofholy
Müdavim Üye
Müdavim Üye
Mesajlar: 905
Kayıt: 04 Oca 2007 01:00
Konum: ankara
İletişim:

Mesaj gönderen houseofholy »

goqhan yazdı:her sporda ticaret zaten yer almaktadır.

futboldan donen paraları yazmısınız falanda bide nba e bakıcak olursanız, bunun yanında hic bisey olmadıgını gorursunuz.ilgi goren herseyden birileri para kazanıcak ve ilgi goren kesime daha iyilerini vericek, bundan da kimse sikayetci olmıcak.burda oturup ''futbol ticaret mi spormu'' die tartısmanın bi anlamı oldugunu dusunmuorum buyuzden de.bu ulkede populer spor futbol degilde yuzme olsaydı aynı sey onun uzerinde de yapılıcaktı zaten.
ysseulb yazdı:Futbol benim için hiçbişey ama Türkiye için herseydir...Öyledir ki spor haberleri adı altında sadece ondan bahsedilir dolayısıyla spor=futboldur bu ülkede =)
sadece bu ulkede degil dunyadaki ulkelerin bi cogunda spor bolumunun buyuk kısmını futbol kaplamaktadır.bundan bende memnun degilim fakat talep arz meselesi.oyleki bugun spor haberlerini actıgında bi golf macıyla ilgili bilgiyi uzun tutarsan, sıkarsın seyirciyi.cunku ilgisi o degildir ve bilgiside yoktur golf hakkında, oda izlemez.tv kanallarıda bunu halkın ilgisine gore dagıtmıstır.ornegin 15dklık bi haber bultenin 10 dksını futbol 3 dksını basketbol geriye kalan 2 dkkasınıda dier spor dallarının gunluk haberlerine yer vermis die biliriz.fakat bu ulke baska bi spor dalını izlemek isteseydi emin ol, haberler o sporla ilgili bilgiyi daha uzun tutatdı.
dünyanın en çok para kazanan oyuncusunun futbolcu değil de golfçü olması(reklam gelirleri dahil mi bilmiyorum), daha sonra formula 1 pilotlarının gelmesi ve tenisçilerin de futbolculara yakın paralar kazanması ticaretin sadece futbolda olmadığını gösterir.
herşey onun içinde, o herşeyin dışında..

Kullanıcı avatarı
wolfali
Müdavim Üye
Müdavim Üye
Mesajlar: 2544
Kayıt: 26 Oca 2006 01:00
Konum: istanbul
İletişim:

Mesaj gönderen wolfali »

houseofholy yazdı:
goqhan yazdı:her sporda ticaret zaten yer almaktadır.

futboldan donen paraları yazmısınız falanda bide nba e bakıcak olursanız, bunun yanında hic bisey olmadıgını gorursunuz.ilgi goren herseyden birileri para kazanıcak ve ilgi goren kesime daha iyilerini vericek, bundan da kimse sikayetci olmıcak.burda oturup ''futbol ticaret mi spormu'' die tartısmanın bi anlamı oldugunu dusunmuorum buyuzden de.bu ulkede populer spor futbol degilde yuzme olsaydı aynı sey onun uzerinde de yapılıcaktı zaten.
ysseulb yazdı:Futbol benim için hiçbişey ama Türkiye için herseydir...Öyledir ki spor haberleri adı altında sadece ondan bahsedilir dolayısıyla spor=futboldur bu ülkede =)
sadece bu ulkede degil dunyadaki ulkelerin bi cogunda spor bolumunun buyuk kısmını futbol kaplamaktadır.bundan bende memnun degilim fakat talep arz meselesi.oyleki bugun spor haberlerini actıgında bi golf macıyla ilgili bilgiyi uzun tutarsan, sıkarsın seyirciyi.cunku ilgisi o degildir ve bilgiside yoktur golf hakkında, oda izlemez.tv kanallarıda bunu halkın ilgisine gore dagıtmıstır.ornegin 15dklık bi haber bultenin 10 dksını futbol 3 dksını basketbol geriye kalan 2 dkkasınıda dier spor dallarının gunluk haberlerine yer vermis die biliriz.fakat bu ulke baska bi spor dalını izlemek isteseydi emin ol, haberler o sporla ilgili bilgiyi daha uzun tutatdı.
dünyanın en çok para kazanan oyuncusunun futbolcu değil de golfçü olması(reklam gelirleri dahil mi bilmiyorum), daha sonra formula 1 pilotlarının gelmesi ve tenisçilerin de futbolculara yakın paralar kazanması ticaretin sadece futbolda olmadığını gösterir.
evet en çok kazanan sporcular futbolcu olmayabilir.fakat dünya'da tüm spor dallarında dönen paranın yarısından fazlasının futbol piyasasında dönüğünün bilinmesinde fayda var.burdan da anlaşılacağı üzere futbol dünya'da bir ticari sektör haline gelmiştir.önemli bir ticari sektör...
Dünya döner,geçer zaman; hiçbirşey kalmaz ardında...

Kullanıcı avatarı
houseofholy
Müdavim Üye
Müdavim Üye
Mesajlar: 905
Kayıt: 04 Oca 2007 01:00
Konum: ankara
İletişim:

Mesaj gönderen houseofholy »

buna kimsenin itirazı olmaz zaten futbol çok büyük paraların döndüğü bir alandır. sebebi de en fakir kesimlerden en elit kesimlere kadar çok fazla sevilmesi. ama günümüzde büyük paraların döndüğü bütün spor dallarında ticaret yapılmakta.

ayrıca 'ysseulb' a şu konuda katılıyorum: tv de sürekli futbol maçları, tekrarları yorumları gösteriliyor. diğer spor dallarına yeterli alaka gösterilse insanlar onları da sevmeye izlemeye başlayacaktır. mesela ben bir aralar TRT de tenis maçlarını izliyordum önce tesadüfen izledim sonra sürekli takip etmeye başladım. zira basketbolda da aynı şey oldu. tv nin çok fazla etkisi var spor üzerinde.
herşey onun içinde, o herşeyin dışında..

Kullanıcı avatarı
wolfali
Müdavim Üye
Müdavim Üye
Mesajlar: 2544
Kayıt: 26 Oca 2006 01:00
Konum: istanbul
İletişim:

Mesaj gönderen wolfali »

bence bu iş arz-talep meselesi... hangi spor dalı daha çok izlenirse kanallarda ona yoğunlaşır..
Dünya döner,geçer zaman; hiçbirşey kalmaz ardında...

Kullanıcı avatarı
houseofholy
Müdavim Üye
Müdavim Üye
Mesajlar: 905
Kayıt: 04 Oca 2007 01:00
Konum: ankara
İletişim:

Mesaj gönderen houseofholy »

wolfali yazdı:bence bu iş arz-talep meselesi... hangi spor dalı daha çok izlenirse kanallarda ona yoğunlaşır..
yoğunlaşmak ayrı futbolla yatıp kalkmak ayrı. futbolun yeri ayrı katılıyorum ama diğer spor dalları da ilgiyi hakediyor. valla tvde bir program gördüm buz pateniyle ilgili anneannem bile oturup buz pateni yorumları yapmaya başlamıştı. farklı spor dallarını da tanıtıp sevdirmek lazım bence
herşey onun içinde, o herşeyin dışında..

Kullanıcı avatarı
utkugk
Üye
Üye
Mesajlar: 128
Kayıt: 11 Tem 2006 00:00
Konum: reykjavik

Mesaj gönderen utkugk »

endüstriyel futbola karşı forza livorno! forza st pauli!

Cevapla