Friedrich Wilhelm Nietzsche

Genel konular
Kullanıcı avatarı
lonly
Müdavim Üye
Müdavim Üye
Mesajlar: 680
Kayıt: 12 May 2005 00:00
Konum: ankara

Mesaj gönderen lonly »

ex yazdı:yazık oldu Nietszche ye hayatı boyunca çeşitli hastalıklarla uğraştığı gibi bir de ırkçı kız kardeşinin kurbanı oldu...kız kardeşinin Nietszche nin eserlerinin bir kısmını değiştirip bir kısmını ise yaktığını biliyormuydunuz....daha sonra aslına uygun olarak Nietszche uzmanı adını hatırlayamadığım bi adam tarafından düzeltilmişti......


ve tanrı öldü kelimsinin anlamı ise artık insanların tanrıya ihtiyaç duymayacaklarıdır...çünkü insan artık eski cılız yaratığın ötesinde tanrılaşmıştır.....belkide alakasız gelicek ama yapay zeka filminin aslında ilham kaynağıdır bu söz...çünkü insanlar robotlara sorgulama yeteneğini verdikten sonra yok oluyorlar...ve geriye sadece robotlar kalıyo...insanda bi bakıma robotların tanrısı olmuş oluyor...falanda filan....
onu düzelten insan Josef Breuer...döneminin en iyi doktorlarından biri...ayrıca Nietszche de onun özel sorunalrıyla ilgilnmiştir...onu sevmiyorum kişisel olarak çünkü yardımlaşmayı dayanışmayı bile insanların üzerinde hakimiyet kurma amacı olarak gören bir insan...Ama şunu kabul ediyorum inanılmaz bir filozof bir deha...benim için onun favori sözü ÜMİT KÖTÜLÜKLERİN EN KÖTÜSÜDÜR ÇÜNKÜ İŞKENCEYİ UZATIR
insan kendine rağmen yaşamayı bilmeli bazen...

Kullanıcı avatarı
endoplazmikjan
Müdavim Üye
Müdavim Üye
Mesajlar: 720
Kayıt: 11 Nis 2006 00:00
Konum: böök þeher..

Mesaj gönderen endoplazmikjan »

nietszche aðladýðýnda herþeyi anlatýo ...
® KendÝ ÜstümdE BiR DoðrU, KendisinE YönelmeM GerekeN BiR YasA TanýmýyoruM..

Kullanıcı avatarı
shadow_girl
Müdavim Üye
Müdavim Üye
Mesajlar: 606
Kayıt: 24 Haz 2006 00:00
Konum: yalova

Mesaj gönderen shadow_girl »

endoplazmikjan yazdı:nietszche ağladığında herşeyi anlatıo ...
O kitaptan okuduğum kadarıyla Nitszche kızkardeşinden nefret eden bir insan ve düşünce,fikir vs olarak bile birbirlerine çok uzakar. Nietszche Lou Salome adlı kadına aşık ve onu kitapta bahsedildiği gibi ağlatan da o kadın.
Bu kitap yazıların,cümlelerin altını kırmızı kalemle çizmekten en çok zevk aldığım kitaptır.

"Bir dost dinleneceği bir yer aradığında ona verilecek en güzel yer sert bir yataktır."

"Ben varken ölüm yok,ölüm varken ben yokum."

"İnsanlar vedalaşırken genellikle olayın sürekliliğini inkar eden sözler dile getirmeyi severler. Birbirlerinden ayrılırken "Tekrar görüşmek üzere" derler. Yeni biraraya gelme planları yapmakta çok acelecidirler. Ama bunu unutmakta çok daha aceleci olurlar."

Kullanıcı avatarı
veronique
Müdavim Üye
Müdavim Üye
Mesajlar: 1060
Kayıt: 30 May 2006 00:00
İletişim:

Mesaj gönderen veronique »

Nietszche nin sara hastası ve ayrıca sizofren oldugu bilinir.. Zekiligi biraz delilik sınırına dayanmıs bi insandır.. boyle buyurdu zerdust romanından onceki 10 yıllık dinleme donemi bu hastalıklar yuzundendir.. Toplumdan uzaklasması gerekmektedir.. Cok sık halüsinasyonlar gordugu bilinir...

buna ragmen felsefesi degerlidir, Nietszche agladıgında okudugum en guzel romanlardandır.

213
Müdavim Üye
Müdavim Üye
Mesajlar: 2368
Kayıt: 30 Ağu 2004 00:00
Konum: Beleş bi mezardan

Mesaj gönderen 213 »

Gerçek anlamda anlayabilmek ve kavrayabilmek için geniş zamanlara ihtiyaç duyulur.Ayrıca kişinin algılama kabiliyetide çok önemli bu felsefe hakkında.
Boşlukta kemiklerin kanattığı karanlık; Sürekli geceye bölünen saatlerin asıldığı yer. Kıyı boyunca çalınan sabah:Esrik tin.Sehpada unuttum başımı, us yitik..

Kullanıcı avatarı
v00d00
Üye
Üye
Mesajlar: 241
Kayıt: 21 Tem 2006 00:00
Konum: ankara
İletişim:

Mesaj gönderen v00d00 »

Biraz fazla umutsuz. Hayata bir şeyler katmak gibi bir derdi yok bence. Onun için tek önemli olan hakikate karşı durabilmek ve acı çekmek gibi. Güçlü, kibirli ama o gücü sadece hakikate karşı ve tanrı kavramına karşı durarak harcıyor. Umutsuzluğu ise hep baki kalıyor.
Çok güzel sözler etmiş bir adamdır.
"Gerçeğin düşmanı yalanlar değil; inançlardır."
"Kendi alevlerinde yanmaya hazır olmalısın. Önce kül olmadan kendini nasıl yenileyebilirsin ki?"
"Ruhunda sükunete kavuşmak ve mutlu olmak isteyen insanlar inanmalı ve iman etmelidir, ama hakikatin peşindeki insanlar iç huzurundan feragat edip yaşamlarını bu sorgulamaya adamak zorundadırlar."
"İnancın alevi; ölüm korkusu, unutulma ve anlamsızlık gibi bitmez tükenmez bir yakıtla besleniyor"
"Ölümün son iyiliği bir daha ölememek."
Bu adamdan tinsel konularda çok şey öğrendim ve üzerime yapışan çoğu anlamsız şeyden onun sayesinde kurtuldum. Ama kurtulmam gereken daha çoook pislik var ve niçe onlar için yeterli değil.
everybody knows what the blues is all about ;
it's a pain you can't live with
it's a woman you can't live without...

Kullanıcı avatarı
denizulger
Üye
Üye
Mesajlar: 12
Kayıt: 27 Ara 2007 01:00

Mesaj gönderen denizulger »

Nietzsche kendini tamamen insanları yerme olayına adamış zavallı bir bünyedir. Belki öyle olmak istemiş ya da cidden öyledir ama yapmaya çalıştığı şeyin aslında koca bir hiç olduğu söylenebilir ki onun için 'hiç' aslında 'herşey' de demektir.

Ama Nietzsche'yi hiç sevmemişimdir, sadece olmayacak şeylerden bahsederek ilerleme kaydetme umudu taşımak çok zavallıcadır. Wittgenstein, Platon gibi üstadlar varken.

Cevapla