Kitapların filmlerinin yapılması doğru mudur?
- shadow_girl
- Müdavim Üye
- karpuz_agaci
- Müdavim Üye
- İletişim:
- hi_fi_girl
- Müdavim Üye
neden olmasın... bi bakış açısı yakalanır hiç değilse sizin dikkat etmediğiniz bi bölümü öyle güzel tasvir ederki siz bile o bölümü okuyup okumadığınızı düşünürsünüz...ama biyandan tam tersi de olabilir...en can alıcı bölümü atlarlar... yüzüklerin efendisi serisini okuduktan sonra sinemaya gidince bana olmuştu aynı şeyler
kitabı okumakla filmini izlemek ap ayrı olaylardır.
kitap okurken senin hayal sınırların ve yaratıcılıgın dogrultusunda senin olan bi dunya vardır.filminde ise seninle hic alakası olmayan senin dusunduklerini yansıtmayan, yani senin sınırlayan, özgürlüğünü kısıtlayan bi yapı vardır.hatta filminde senin tasfirinden daha da guzel bi tasfir yapılmıs daha guzel aktarılmıs bile olsa senin degildir onda aynı hazı yakalayamassın.okudugun bi kitabın filminde ise bundan rahatsız olursun.buyuzdendir ki ben hic kitabını okudugum bi filmi izlemedim, kolay kolayda izlemem.
kitap okurken senin hayal sınırların ve yaratıcılıgın dogrultusunda senin olan bi dunya vardır.filminde ise seninle hic alakası olmayan senin dusunduklerini yansıtmayan, yani senin sınırlayan, özgürlüğünü kısıtlayan bi yapı vardır.hatta filminde senin tasfirinden daha da guzel bi tasfir yapılmıs daha guzel aktarılmıs bile olsa senin degildir onda aynı hazı yakalayamassın.okudugun bi kitabın filminde ise bundan rahatsız olursun.buyuzdendir ki ben hic kitabını okudugum bi filmi izlemedim, kolay kolayda izlemem.
- houseofholy
- Müdavim Üye
- İletişim:
kitaplar senaryo açısından oldukça besleyici kaynaklar. ancak asıl konu bence filmi çekerken yönetmenin kitaba ne kadar sadık kaldığı.. ben bir yazar olsam kitabımın değiştirilerek filme alınmasını istemem. ama yönetmenin de tamamen kitaba bağlı bir kurgu oluşturması hem yaptığı işe hem de yaratıcılığına bir hakarettir. en iyisi kitapları oldukları gibi bırakmak ve film haline getirmemek..
herşey onun içinde, o herşeyin dışında..
- herhangi_biri
- Müdavim Üye
- İletişim:
- MoreThanMost
- Müdavim Üye
- Nymphe_MeL
- Müdavim Üye
- İletişim:
genelde sıçıyolar afedersiniz güzelim kitapların içine..mesela yıldıztozu nun fragmanını izledim..karakterler kötü uyarlanmıs gibi geldi..neyse onu izleyince ayrıntılı bi şekilde yazıcam zaten..
bu olaya karşı değilim ama çoğu da çok kötü oluyo ya..şimdi düşündüm de biraz aklıma gelmedi hiç vardır mutlaka beğendiklerim ama..
kitapların büyüsü apayrı..tabi kitaptan aldığım zevki filmden almayı da beklemiyorum film sonucta ayrı bişey..ama bişeyleri hep eksik yapıyolar işte..
bu olaya karşı değilim ama çoğu da çok kötü oluyo ya..şimdi düşündüm de biraz aklıma gelmedi hiç vardır mutlaka beğendiklerim ama..
kitapların büyüsü apayrı..tabi kitaptan aldığım zevki filmden almayı da beklemiyorum film sonucta ayrı bişey..ama bişeyleri hep eksik yapıyolar işte..
in the hopes of creating a horrible zombie..
- angelssmile
- Üye
Sonuçta bir roman'ın senaryoya dönüştürülebilmesi kolay gibi görünse de gerçekten çok zor ve emek isteyen bir iş. ve senaryoya dönüştükten sonra roman olarak değil sıfırdan yazılmış bir senaryo olarak düşünülüp çekiliyordur diye düşünüyorum. Bu sebeple iyi bir roman iyi bir senaryo kaynağı olabilir ama her zaman için bu gerçekleşemiyor dediğiniz gibi. Sinema dili denilen bir olay var romanı buna uyarlayabildikten sonra bence kitapların filmlerinin yapılması doğrudur.
- Nymphe_MeL
- Müdavim Üye
- İletişim:
- dilarabroken
- Üye
- İletişim:
- whatsername
- Müdavim Üye
O filmde de başkalarının hayal gücünün devreye girdiğini unutmamak lazım tabi... Hayalinde canlandırdıklarının aynısının karşına gelmeyeceğini bile bile hala öyle bir beklenti içinde olmak ve bu yüzden de filmi o yönde değerlendirmek pek doğru değil bence. Filmi izledikten sonra da "yaa ben böyle hayal etmemiştim!" şeklindeki bir yorum da filmi ezip geçmekten başka bir işe yaramaz. Kitabı çevrilen filmleri kendi hayal gücünle uyup uymamasıyla değil de, kurgusuyla, oyuncu performansıyla falan değerlendirsen çok daha doğru olur..dilarabroken yazdı:dogru mu yanlış mı bilmiorm ama kitabını okuduğum hiç bi filmden zevk almadım çünkü büsürü beklenti ve kndi kurdugum hayallerle gitmiş oluorm filme ve sonuç fiyasko oluo bnm içn
Lasciate mi cantare
- VeNuSgRaCe
- Üye
şahsen okuduğum bir kitabın filmi çekildiğinde, izlemeye çalışırım. ama her zaman ikisinin yeri farklı olur. kitap her zaman, daha çok vakit ayrılan, üzerinde daha çok düşünülen taraftır. bazı uyarlamalar çok kötü olsa da, bazılarının da çok başarılı olduğunu düşünüyorum. oyuncu kadrosunun bunda çok büyük önemi var bence. hayalimizde canlandırdığımız karakterler bir anda yok olabilir sinema perdesinde. DaVinci Code kesinlikle katledilmiş bir senaryo örneğidir mesela. Boleyn Kızı da sinemada inanılmaz hayal kırıklığına uğratmıştı beni açıkcası. fakat bir sürü güzel örnek var bence. Çikolata, Bourne Identity ve devam filmleri, Kral Arthur, Koku, Bir Geyşanın Anıları vs vs. Ayrıca fimleri çekilen kitapların daha çok okunduğunu düşünüyorum. direk bestseller katagorisine giriveriyorlar..
bi kitabı okurken bi yandan canlandırmaya çalışırım kafamda ve o karakterleri en iyi canlandırabilicek oyuncuları düşünürüm. ama her kitapta olmuyo bu, evet Da Vinci Code kesinlikle kötüydü ve çok çiğ kalmıştı bence. hatta en can alıcı cümleler çıkartılmıştı... ben daha çok gerilim türü kitapların filme aktarılmasını severim. çünkü daha çok aksiyon olursa daha az sahne çıkarılır diye düşünüyorum. mesela Jean-cristophe Grange ın kitapları (en azından iki tanesi) bence güzel olur. her ne kadar Taş Meclisini çok beğenmesem de bi film olarak, Siyah Kan ve Şeytan Yemini kesinlikle filme uyarlanmalı diyorum. hatta şeytan yemininin baş rolünü mümkünse Clive Owen oynamalı diyorum
bu zamana kadar beğendiklerim arasında da en başta Yeşil Yol, Esaretin Bedeli ve Misery'dir... üçü de Stephen King uyarlaması ama olsun güzellerdi (bana göre en azından)
bu zamana kadar beğendiklerim arasında da en başta Yeşil Yol, Esaretin Bedeli ve Misery'dir... üçü de Stephen King uyarlaması ama olsun güzellerdi (bana göre en azından)
Ne hissettiysem, ne bildiysem
Hasta ve yorgunum tek başımayım.Orada olabilir misin, çünkü seni bekleyen kişiyim ben.
Yoksa sen de mi affedilmeyensin???
Hasta ve yorgunum tek başımayım.Orada olabilir misin, çünkü seni bekleyen kişiyim ben.
Yoksa sen de mi affedilmeyensin???