Kitapların filmlerinin yapılması doğru mudur?
-
- Müdavim Üye
- İletişim:
Kitapların filmlerinin yapılması doğru mudur?
Evet arkadaşlar,artık kitapların filmlerinin yapılması çok popüler oldu.Geçenlerde vizyona çıkan ve milyonlarca satan Da Vinci Şifresi,son yüzyılın en çok okunan kitabı olarak kabul edilen Yüzüklerin Efendisi,yine bir çok kişinin hayran olduğu Hary Potter...Bence bu filmler kitapları adeta katlediyor.Kitabın okunma oranlarını düşürüyor ve okuyucunun hayal dünyasını kısıtlıyor.Peki siz ne düşünüyorsunuz?
- whatsername
- Müdavim Üye
hayal dünyasını kısıtladığı fikrine katılıyorum ama bu sadece filmi yapılan kitaplar için geçerli değil ki.. televizyon, sinema hayal gücünün gelişmesine engel.. ama bir kitabın filminin çekilmesine çok da karşı değilim. şahsen, okuduğum kitapların filmi çekilmişse özellikle giderim. filmle hayalimi karşılaştırmak için..
Lasciate mi cantare
- mavisakal_kan
- Müdavim Üye
- İletişim:
ewet yüzüklerin efendisi kitabı ile filmini karşılaştırınca gerçekten hayal kırıklığına uğruyosun çünkü birçok karakter ve olay yok filimde.. ama sinemaya önyargısız gidersen filmi daha ii değerlendirebilirsin... ayrıca whatsername'e katılıorum okuduğum kitabın filmi çekilirse özellikle giderim çünkü benim yarattığım dünya ile yönetmenin bakış açısından izlemek ilginç oluor (çoğunlukla hayalkırıklığı yaratsada) .. da vinci sifresine gitmedim açıkçası ilgimide çekmior.. ama kitaptan uyarlanan filmler bence ayrı bi keyif katıor kitabın fanları için
Benim için dua et!.. çünkü ben lanetlenmiş bir ruhum..daha önce lanetlenmemiş bir ruh!!
okuduğum bir kitabın filmine giderim mutlaka. izlediğim bir film kitaptan uyarlanmışsa ve beğenmişsem mutlaka kitabını da alır okurum. tabi genele bakarsak daha farklı sonuçlar çıkabilir. çoğu zaman kitabını okuduktan sonra gittiğim filmler hayal kırıklığına neden oluyor. çok şey beklememek gerek, o da yönetmenin kafasında canlandırması.
öncesinde filmini izlediysem kitabını okumuyorum veya okuma şansım düşük oluyo benim açımdan....mesela çok kızcaksınız ama yüzüklerin efendisinde öyleydi durum benim için..(antipopülerlik var da biraz)..bu sadece örnekti ama mavisakal_kan a katılıyorum..kendi kafanda yarattığın dünya ile yazarın daha doğrusu yönetmenin kafasındakinin kapışması olarak görüyorum ben kitaptan uyarlama filmleri..ve oldukça da ilgi çekici oluyo...her ne kadar sonuçları hayalkırıcı olsa da genellikle,yine de soruya cevabım "doğrudur sonuna kadar da arkasındayım babacım" olur..çünkü hayalinin beyazperde gibi biyerde karşına çıkması bence kötü de yapılsa film,herşeyden önemli..
"Eğer cennete o vakit istenmemişsem (doğum), ısrar etmeyeceğim.."
- frantic_kenan
- Müdavim Üye
Kitabı okuyacak olan adam yine okur. zaten okuyan ve filmi izleyen insan bilir ki kitapta filmdekinden çok fazla şey vardır. daha doğrusu kitaptaki olayın ana hatları ancak filme yansıtılabilir. Aksi takdirde bir filmin 10 saat civarı olması gerekir ki bu da imkansızdır. Bana böre sakınca yok filmlerinin çekilmesinde. Davinci iyiydi mesela. Eksiği yoktu bence hatta çok beğendim. Ama yüzüklerin efendisi gediklerle dolu. Kızıl Nehirler filmi de hiç iyi değildi. Okuyacak olan insan okur yine benim fikrim bu.
This is the voice of silence no more...
- frantic_kenan
- Müdavim Üye
Aslında önce kitabı okumak gerek, böylece filmden alınan zevk katlanıyor. Kitabı okurken sizin canlandırdıklarınızla yönetmenin size sundukları arasında küçük farklar olacaktır. Farklı farklı hayal eder herkes çünkü. Daha önce de dediğim gibi, kitabın tamamen yansıtılması mümkün olmadığından, film kopuk kopuk olabiliyor. Eğer iyi düzenlenmemişse hakikaten çok yavan bir anlam oluyor filmde. Detaylar çıkarlıdığında - ki detaylar kitabın kafanızda şekillenmesinde çok önemlidir - geriye kalan kısım bir bütün olarak tutulabilmeli.
This is the voice of silence no more...
filmler tabiki de kitapların yerini tutmuyo..bi kere kitapta karekterlerin yapısını sen okursun ama kendi hayal gücünle en çok yakışan ses tonunu renkleri sen verirsin bu yüzden her okuyucu için farklı bi dünya olur.fakat filmde herşey bellidir hatta kitabını okuyup sonra filmini izlerseniz çoğu zaman hayal kırıklığına uğrarsınız ama burda yönetmene ve oyunculara da bağlı tabi
+123donnie yazdı:filmler tabiki de kitaplarýn yerini tutmuyo..bi kere kitapta karekterlerin yapýsýný sen okursun ama kendi hayal gücünle en çok yakýþan ses tonunu renkleri sen verirsin bu yüzden her okuyucu için farklý bi dünya olur.fakat filmde herþey bellidir hatta kitabýný okuyup sonra filmini izlerseniz çoðu zaman hayal kýrýklýðýna uðrarsýnýz ama burda yönetmene ve oyunculara da baðlý tabi
Kitap nedir ? die bir soru sorulursa cevabı şu olurdu :insanların hem kültürlü hemde olaylara bakış açılarının genişlemesi için vede konuşurken Türkçeyi iyi nbir şekilde kullanmak olurdu ama insan ün tutmuş bir kitabı insanların önüne film olarak sunuyo o zaman okumanın ne anlamı kalıyo her kitabı böle yapsınlar.
Bence kitabı filme donusturmek bambaska bir olaydır ve ne kadar kitaba baglı kalınsada yaratılan karakterlerin insanlarn hayal ettigi gibi bir görüntüye,sese,hareket tarzına uyması gerekir.Bu işe başarılı bir örnek yüzüklerin efendisi(özellikle 3ncu fılmı) en kötü ise harry potter serisi.
кαяαиℓıктα gσя∂υgυи ѕєу вıℓıимєzℓıктıя
- 4eksi1esittir3
- Üye
ayrıca insan filmine gittigi kitabı merak edip okuyadabilir, kitap okumak isteyene engel asla olamazv00d00 yazdı:okumamıza engel falan değil bence...
okumayı gerçekten isteyen okur."kitabı okumaya ne gerek var yaa filmi var" diyenler hiç kitap okumamış yada okuduklarını anlamamışlar demektir...
ama kitabı okurken hayal edilen karakterlerin fiziksel ozellikleri filmdekilerle uyusmayınca hayal kırıklıgı yaratıyor cogu zaman..
- 4eksi1esittir3
- Üye
aslında haklısın ya.. ama öle bişe oluokii aa fılmı izleyelım dıyıp atıolar kıtapları koseye okumuolar bende bı yüzüklerin efendısınde yapmıstım onu cok kalın okuyamıorum belkıde oyuzden... ama kıtabın yerınıde fılmler pek tutmuo ya..v00d00 yazdı:okumamıza engel falan değil bence...
okumayı gerçekten isteyen okur."kitabı okumaya ne gerek var yaa filmi var" diyenler hiç kitap okumamış yada okuduklarını anlamamışlar demektir...
lal la la la la la
- whatsername
- Müdavim Üye
bence kafamızda yarattığımız karakterlerin aynısını ya da benzerini beklemek yersiz olur.. herkesin hayali, düşüncesi başkadır ve kitapta anlatılanların insan üzerinde bıraktığı izlenim farklı olabilir.. konudan uzaklaşılmadıkça, bölümlerden çok fazla kesilmedikçe sorun yok benim için.. bunlar karakterlerin uyumundan daha önemli bence..veronique yazdı:ayrıca insan filmine gittigi kitabı merak edip okuyadabilir, kitap okumak isteyene engel asla olamazv00d00 yazdı:okumamıza engel falan değil bence...
ama kitabı okurken hayal edilen karakterlerin fiziksel ozellikleri filmdekilerle uyusmayınca hayal kırıklıgı yaratıyor cogu zaman..
Lasciate mi cantare
-
- Müdavim Üye
"kitapların filmlerinin yapılması doğru mudur?" sorusu baştan yanlış gibi geliyor
En son dead_or_alive tarafından 07 Nis 2007 17:02 tarihinde düzenlendi, toplamda 1 kere düzenlendi.
-
- Müdavim Üye
- İletişim:
soru çok çok güzel olmasa da bence iyi yine de yani nesi doğru nesi yanlış veya yapılmaması lazım olay bu zaten bunu tartıştık vey tartışıyoruz işte asıl senin yaptığın ne be doğru doğru susun gibisinden asıl bu yanlış bence de =) biraz plemik arıyomuşum gibi oldu ama zaten düşündüklerimi söyledim üsttedead_or_alive yazdı:"kitapların filmlerinin yapılması doğru mu?" sorusu baştan yanlış. ..çok saçma yani...
doğru kardeşim doğru....!
"Eğer cennete o vakit istenmemişsem (doğum), ısrar etmeyeceğim.."
-
- Müdavim Üye