Tanrı mı İnsanı, İnsan mı Tanrı'yı Yarattı?
tanrı insanı yarattı... ben buna inanıyorum. ama cok inanclı olduum söylenemez. sadece toplumda basmakalıp düsüncenin etkisinde kalanlardanım. "Kuran'da öyle yazıyo..." aslında bu durumu cok incelediginde. tanrı var mı yok mu diye tüm ayrıntılarıyla incelemeye kalktığında her insanın mutlaka kafasının almıycağı şeyler çıkıo. bu aslında bütün herşeyde böyle. o yüsden herşeyi cok arastırmak, cok incelemek doğru değil. yani en azından bu bizim ülkemizde böle. sonuç olarak her insan bişeye inanır. ataist insanda inanmadığına inanır, tanrının olmadığına inanır. neyse yaa konu uzadıkça uzuyo. bence tanrı insanı yarattı. cünkü dünyadaki bu düzen, evrendeki bu düzen kesinlikle tesadüf olamaz. yani çok yüce bir güç var dünyada... o da tanrı..
zizu hemşo, biraz yavaş aptal maptal ayıp oluyor sanırım...zizu yazdı:heheheh çok salakca bi soruu buu tabiki tanrı insanı yarattı . E hadii tanrıyı insanın yarattıgını farzedeliim eaaaaaaaaaa pekii cevremizdekii diğer geri kalanları kim yarattı onlarıda mı insan ))))))))))) farklı olmak içinnnn aptal olmayın yafssss
yaratılanı yaratandan ötürü değil insan olduğu için hoşgörmeye çalış... çok da zor olsa anlamaya çalış... ve önüne konan her otu yiyen koyunlardan olmamak "farklılık"sa güzel şeydir yani:) denemeye çalış...
Usluyum İşte Uslu...
ew arkadaşım olduu belli oluyo di midrhacker yazdı:zizu hemşo, biraz yavaş aptal maptal ayıp oluyor sanırım...zizu yazdı:heheheh çok salakca bi soruu buu tabiki tanrı insanı yarattı . E hadii tanrıyı insanın yarattıgını farzedeliim eaaaaaaaaaa pekii cevremizdekii diğer geri kalanları kim yarattı onlarıda mı insan ))))))))))) farklı olmak içinnnn aptal olmayın yafssss
yaratılanı yaratandan ötürü değil insan olduğu için hoşgörmeye çalış... çok da zor olsa anlamaya çalış... ve önüne konan her otu yiyen koyunlardan olmamak "farklılık"sa güzel şeydir yani:) denemeye çalış...
bu arada soru şu: Tanrı mı insanı yarattı, yoksa insan mı Tanrı'yı?...
cevap da bu: ikisi de deil.. ben yarattım hepsini.. boşuna kasmayın bulamazsınız yani
Re: Tanrı mı insanı yarattı, yoksa insan mı Tanrı'yı?...
ben yarattım herkeisi oldumuLily yazdı:Evet intihar başlığında bu konuya giriş yapmış gibi bişey oldum.Bu konuyu tartışmaya açıyorum.Oldukça kafa yorabilecek bi konu olduunu düşünüorum.Çok deişik fikirler çıkacağına eminim...Buyrun.. (eğer tanrı varsa,hiç kendini yüce bi varlık kılığında göstermeyen bişey olarak,heralde ona olan inançlarımızı sorguladığımız ve ya inanmadığımız için bizi suçlamaz di mi?
Re: Tanrı mı insanı yarattı, yoksa insan mı Tanrı'yı?...
olmadı replica.. olmadı.. cehennemde yerini hazırladım.. yanacaksın...replica yazdı:ben yarattım herkeisi oldumuLily yazdı:Evet intihar başlığında bu konuya giriş yapmış gibi bişey oldum.Bu konuyu tartışmaya açıyorum.Oldukça kafa yorabilecek bi konu olduunu düşünüorum.Çok deişik fikirler çıkacağına eminim...Buyrun.. (eğer tanrı varsa,hiç kendini yüce bi varlık kılığında göstermeyen bişey olarak,heralde ona olan inançlarımızı sorguladığımız ve ya inanmadığımız için bizi suçlamaz di mi?
Sen sofusun, hep dinden dem vurursun;
Bana da sapık, dinsiz der durursun.
Peki, ben ne görünüyorsam oyum:
Ya sen? Ne görünüyorsan o musun?
Varlık yokluk derdini aklından sil;
Bırak öteleri de kendini bil.
Doldur şarabı, geniş bir nefes al:
Kaç nefes alacağın belli değil.
Bir elde kadeh, bir elde Kuran;
Bir helaldir işimiz, bir haram.
Şu yarım yamalak dünyada
Ne tam kafiriz, ne tam müslüman!
Ey kör! Bu yer, bu gök, bu yıldızlar boştur boş!
Bırak onu bunu da gönlünü tut hoş!
Şu durmadan kurulup dağılan evrende
Bir nefestir alacağın, o da boştur boş!
HAYYAM
Bana da sapık, dinsiz der durursun.
Peki, ben ne görünüyorsam oyum:
Ya sen? Ne görünüyorsan o musun?
Varlık yokluk derdini aklından sil;
Bırak öteleri de kendini bil.
Doldur şarabı, geniş bir nefes al:
Kaç nefes alacağın belli değil.
Bir elde kadeh, bir elde Kuran;
Bir helaldir işimiz, bir haram.
Şu yarım yamalak dünyada
Ne tam kafiriz, ne tam müslüman!
Ey kör! Bu yer, bu gök, bu yıldızlar boştur boş!
Bırak onu bunu da gönlünü tut hoş!
Şu durmadan kurulup dağılan evrende
Bir nefestir alacağın, o da boştur boş!
HAYYAM
Nasreddin Hoca yazdı:anlayana sivri sinek saz anlamayanın vur kafasına davulu
Usluyum İşte Uslu...
- conversations_kill
- Üye
yazılanları okuyup da sonra bir şeyler yazmak isterdim ama 38 sayfa çok!..
bu mevzudaki kişisel fikrim şöyle:
inanç kolaya kaçmaktır, kaçış yoludur..
ne yapmış eski çağlarda yaşayan insanlar; düşünmüşler, etmişler pek çok soruyla karşılaşmışlar hayata dair (neden yaşıyoruz, dünya nasıl oluştu,..). haliyle bunlara cevap getirememişler. ama bu sorular da kafalarını kurcalayıp duruyor tabii. hatta bunları düşünmek insanı delirtir bile.
durum böyle olunca; o günki akılları bunları cevaplayamayınca bu koskoca yaşam karşısında ezilmemek, korkmamak, sorulara cevap getirmek, hayata sarılmak ve bir amaç edinebilmek için doğaüstü bir şeyler yaratmaya başlamışlar kafalarında..bu önceleri mitoloji olarak ortaya çıkmış..sonra gelişe gelişe dinlere, inanç sistemlerine dönüşmüş.
diyeceksiniz ki; soruları cevaplayamıyoruz; demek ki aklımız, zekamız bir yere kadar. bundan ötesinin ilahi bir açıklaması var yani. ona şöyle bir açıklama getirilebilir:
bundan bilmemkaç bin yıl önce insanın zekası çoook gerideydi. yağmur yağıyor, gece gündüz oluyor, deprem, sel...bunların nedenlerini açıklayamıyorlardı. öyle olunca da bildiğimiz mitolojik öyküler ortaya çıktı. bunlar şimdi bizim için öykü ama onlar için inançtı.
daha sonra insan hayatta kalmaya çalıştıkça bir şeyler üretme zorunluluğu ortaya çıktı..bir sığınak, baraka, avlanma, tarım..bunlar ortaya çıktı. bu oluşumlar insanın düşünce ufkunu genişletti. ürettikçe ürettiler. sonra teknik açıdan gelişmeler başladı. önce avlanma, tarım aletleri gibi..bunlar kullanıldıkça insan zekası gelişti, ilerledi.
her gün yeni bir şeyler icat ediliyor ve her yeni şey, insanın zekasını bir seviye daha ileri götürüyor. ve her geçen gün, bilinmeyen şeyler çözülüyor yavaş yavaş bilim ve teknoloji geliştikçe..
şu an pek çok soruyu cevaplayamamışız; ama bu durum böyle devam edecek ve bilmem kaç yüzyıl sonra bütün sorular cevaplanacak ve ilahi açıklamalara ihtiyaç duymayacak insanoğlu..
bu mevzudaki kişisel fikrim şöyle:
inanç kolaya kaçmaktır, kaçış yoludur..
ne yapmış eski çağlarda yaşayan insanlar; düşünmüşler, etmişler pek çok soruyla karşılaşmışlar hayata dair (neden yaşıyoruz, dünya nasıl oluştu,..). haliyle bunlara cevap getirememişler. ama bu sorular da kafalarını kurcalayıp duruyor tabii. hatta bunları düşünmek insanı delirtir bile.
durum böyle olunca; o günki akılları bunları cevaplayamayınca bu koskoca yaşam karşısında ezilmemek, korkmamak, sorulara cevap getirmek, hayata sarılmak ve bir amaç edinebilmek için doğaüstü bir şeyler yaratmaya başlamışlar kafalarında..bu önceleri mitoloji olarak ortaya çıkmış..sonra gelişe gelişe dinlere, inanç sistemlerine dönüşmüş.
diyeceksiniz ki; soruları cevaplayamıyoruz; demek ki aklımız, zekamız bir yere kadar. bundan ötesinin ilahi bir açıklaması var yani. ona şöyle bir açıklama getirilebilir:
bundan bilmemkaç bin yıl önce insanın zekası çoook gerideydi. yağmur yağıyor, gece gündüz oluyor, deprem, sel...bunların nedenlerini açıklayamıyorlardı. öyle olunca da bildiğimiz mitolojik öyküler ortaya çıktı. bunlar şimdi bizim için öykü ama onlar için inançtı.
daha sonra insan hayatta kalmaya çalıştıkça bir şeyler üretme zorunluluğu ortaya çıktı..bir sığınak, baraka, avlanma, tarım..bunlar ortaya çıktı. bu oluşumlar insanın düşünce ufkunu genişletti. ürettikçe ürettiler. sonra teknik açıdan gelişmeler başladı. önce avlanma, tarım aletleri gibi..bunlar kullanıldıkça insan zekası gelişti, ilerledi.
her gün yeni bir şeyler icat ediliyor ve her yeni şey, insanın zekasını bir seviye daha ileri götürüyor. ve her geçen gün, bilinmeyen şeyler çözülüyor yavaş yavaş bilim ve teknoloji geliştikçe..
şu an pek çok soruyu cevaplayamamışız; ama bu durum böyle devam edecek ve bilmem kaç yüzyıl sonra bütün sorular cevaplanacak ve ilahi açıklamalara ihtiyaç duymayacak insanoğlu..
HEPİMİZİ TABİKİ TANRI YARATTI.HER BİRİMİZİN BİRER TANRI OLMASI AMACIYLA.TANRIDAN BAŞKA HİÇBİRŞEY BEKLEYEMEYİZ.VEREBİLECEĞİ EN İYİ ŞEYİ VERDİ ÇÜNKÜ
ZEKA
ZEKA
Boşlukta kemiklerin kanattığı karanlık; Sürekli geceye bölünen saatlerin asıldığı yer. Kıyı boyunca çalınan sabah:Esrik tin.Sehpada unuttum başımı, us yitik..
söyliyceklerime kızma samoth ama dini anlatmak bi kere sana düşmez..sen kimsin ki yaani sonuçta?? (bunu bi saldırı olarak alma lütfen bu küçümseme amaçlı söölenmiş bişey diil) insanların inancı,ya da inançsızlığı "Tanrı ile kul arasındadır"..ya da benim deyimimle Kendiyle kendi arasındadır.Çünkü Tanrı insanın içinde sadece...zaten ne senin ne de herhangi birinin "buradaki insanlara" dini anlatmak gibi bi misyonu yok.Böyle propaganda yapılması için açmadım ben bu konuyu.Ne inancın ne de inançsızlığın...SamotH yazdı:213 kardeş,sen de benim gibi bişeler anlatmaya çabalıyorsun ama böyle bir ortamda emr-i bil maruf nehy-i ani'l münker olayı (kısaca irşad yani dini anlatma) olmuyor maalesef...
and we all went to heaven in a little row boat
- lamskywalker
- Üye
tanrı nın bugünlerde değil hiç bir zaman bir yerlere yani ihtiyacı olan bir yerlere uğradığı görülmedi.ne de olsa amerika da " we trust in god" diye bi şey var.insan oğlu bir şey yaratıyo belki de çoğu için umut olacak bi şey yaratılıyo ve bu birilerinin isteği doğrultusunda kullanılıyo.bencilliğin bu kadarını anlamak zor.
demek istediğim tanrı ne ırak ta ne filistinde tanrı washington da pentagon da yani onu halklara afyon olarak yaratanların yanında.ait olduğu yerde bi bakıma.
demek istediğim tanrı ne ırak ta ne filistinde tanrı washington da pentagon da yani onu halklara afyon olarak yaratanların yanında.ait olduğu yerde bi bakıma.