Bob Marley

Yabancı Müzik Grupları
Kullanıcı avatarı
deathster
Müdavim Üye
Müdavim Üye

Bob Marley

Mesaj gönderen deathster »

Resim

Efsane reggae sanatçısı Bob Marley'in 130'un üzerinde plağı, her biri dillere destan olmuş yüzlerce şarkısı bulunuyor. Asıl adı Robert Nesta Marley olan unutulmaz sanatçı, 6 Şubat 1945 tarihinde dünyaya gelmiştir.

5 yaşındayken, annesi Kingston'a taşınmaya karar vermiş ve orada Bob ve ailesi, yaşamı boyunca Bob'un en iyi arkadaşlarından biri olan Bunny Livingston ve ailesi ile birlikte yaşamışlar. Bob ve Bunny, o yıllardan beri müzik ile uğraşmışlar.

Bob Marley, reggae müziğinin sadece Jamaika sınırlarında kalmamasını sağlayıp, onu bütün dünyaya duyuran en önemli isimlerden biridir. Büyük bir kesim tarafından bu tür müziğin kralı olarak ifade edilen Bob Marley, söz yazarı, şarkıcı ve gitaristtir. Profesyonel anlamda müziğe The Wailers grubu ile başlamıştır. The Wailers, Peter Tosh ve Bunny Livingston'dan oluşuyordu ki, bu isimlerde daha sonradan Bob Marley gibi solo kariyer çalışmalarına devam ettiler. İlk hitleri "Simmer Down" olmuştu.

Bob, The Wailers'dan ayrıldıktan sonra, üç kadın reggae sanatçısının oluşturduğu The I-Threes adlı gruba müzikal alanda yardım etti. Topluluğun elemanlarından Juddy Mowatt, tecrübeli sanatçı için şu ifadeyi kullanmıştı; "Bob Marley’in şarkı sözü ve müzik altyapısı öylesine gelişmiş ki, kendisi bir müzik ansiklopedisi gibi"

Bu ünlü Jameikalı söz yazarı, sadece kendisi ile değil bu grubu ile de, "ada müziğinin" evrensel bir boyut kazanmasını sağladı. Şarkılarında politik ancak basit bir içerik vardı.

"Catch A Fire"ı 1972 yılında yayımladı. Bu çalışmayı; 1973 çıkışlı "Burnin’", 1975'te kaydedilen "Natty Death" ve 1975 tarihli "Live" albümleri izledi. İngiltere, Almanya gibi önemli Avrupa ülkelerinde de hatrı sayılır bir dinleyici kitlesine sahip oldu. Bu sayede Avrupa'da özellikle o yıllar için büyük önem taşıyan konserler verdi.

En popüler şarkılarından biri olan "Get Up, Stand Up", sosyal karmaşayı konu edinir. "No Women, No Cry" gibi politik olmayan içerikte parçaları da vardır.

Birleşmiş Milletler "Barış Madalyası", 1978'de Afrika insanına yapılan insancıl yardımlara şarkılarıyla destek olduğu için, Bob Marley'e verilmiştir. Ve bu ödülü aldığı sene insancıl yardım amacıyla Jamaika'da konsere çıkmıştır. Müzisyenliğiyle uluslararası alanda kabul gören Marley, insani yönüyle de büyük takdir kazanmıştır.

Yaptığı "I Shot The Sheriff" ve "Get Up, Stand Up" gibi şarkılar ünlü sanatçı Eric Clapon tarafından yıllar sonra yeniden düzenlenmiştir.

Ve Bob Marley, 11 Mayıs 1981 tarihinde hayata gözlerini yumdu. Belki bedeni değil ama unutulmaz eserleri, büyük manevi değer taşıyan yardım çalışmaları ve dimdik ayakta duran adıyla dünya müziğinin en önemli efsanelerinden biridir.
jonnathan
Moderatör
Moderatör
İletişim:

Mesaj gönderen jonnathan »

gora'da isminin gecmesi ilginc
sleeping with the earth my dying bride
Kullanıcı avatarı
deathster
Müdavim Üye
Müdavim Üye

Mesaj gönderen deathster »

başka bi mahiyette kullanmışlar herhalde :roll:
jonnathan
Moderatör
Moderatör
İletişim:

Mesaj gönderen jonnathan »

reggea seven bi amcam vardıda onun lakabıydı
sleeping with the earth my dying bride
ollie
Üye
Üye

Mesaj gönderen ollie »

no vomınnı kraa pühhh pühhh no vomınnı kraaaaa tribale kayışş.. :x :x
5 Mayıs 2004 — mor ve ötesi’nin son albümünü;
"Yeni Dünya’ya yalan yanlış bir cevap, üsturuplu ama yersiz kaos, samimiyetsiz isyan,
karşılığını amaçsızca arayan ezik bir çığlık" ifadeleriyle tanımlayabiliriz.
ConsuL
Üye
Üye
İletişim:

Mesaj gönderen ConsuL »

Severim, dinlerim ve de dinlemenizi tavsiye ederim.
Kullanıcı avatarı
lamskywalker
Üye
Üye

Mesaj gönderen lamskywalker »

biraz reggea müziğin doğasından çokca da bob marley den kaynaklı dinlememek mümkün diil.elinizde olmasa da duyunca bi şekilde sizi içine çeken bi havası var.Bob marley özelinde şarkılarda son derece politik bir yan var.Bu da kuru kuruya ideoloji bombardımanının eğlenceli hali diye düşünüyorum :arrow:
213
Müdavim Üye
Müdavim Üye

Mesaj gönderen 213 »

lamskywalker yazdı:biraz reggea müziğin doğasından çokca da bob marley den kaynaklı dinlememek mümkün diil.elinizde olmasa da duyunca bi şekilde sizi içine çeken bi havası var.Bob marley özelinde şarkılarda son derece politik bir yan var.Bu da kuru kuruya ideoloji bombardımanının eğlenceli hali diye düşünüyorum :arrow:
Katılıorum...
Jamaicaya gitmek istememdeki en büyük etken BoB Marley dir bea
Bekle beni Jamaica :D
Boşlukta kemiklerin kanattığı karanlık; Sürekli geceye bölünen saatlerin asıldığı yer. Kıyı boyunca çalınan sabah:Esrik tin.Sehpada unuttum başımı, us yitik..
grungy
Müdavim Üye
Müdavim Üye

Mesaj gönderen grungy »

niye lan burada da sariyoruz..
213
Müdavim Üye
Müdavim Üye

Mesaj gönderen 213 »

grungy yazdı:niye lan burada da sariyoruz..
Kim sarıo lan.Noldu yani :?:
Boşlukta kemiklerin kanattığı karanlık; Sürekli geceye bölünen saatlerin asıldığı yer. Kıyı boyunca çalınan sabah:Esrik tin.Sehpada unuttum başımı, us yitik..
grungy
Müdavim Üye
Müdavim Üye

Mesaj gönderen grungy »

seni sariyoruz guzel kardesim.. uln ne sarilir ki tutunle birlite.. hane zavazingo yaparsin, sigara paketinden.. :lol: valla ben bu adamin muzigini sevmem.. ulkesindeki herkesler de kendi gibi zaten.. kafaya bi tane sari, kirmizi, yesil takke, ayaa sandalet, saclar rasta.. reggea bence kendi kendini tekrar eden bir tarz..
213
Müdavim Üye
Müdavim Üye

Mesaj gönderen 213 »

grungy yazdı:seni sariyoruz guzel kardesim.. uln ne sarilir ki tutunle birlite.. hane zavazingo yaparsin, sigara paketinden.. :lol: valla ben bu adamin muzigini sevmem.. ulkesindeki herkesler de kendi gibi zaten.. kafaya bi tane sari, kirmizi, yesil takke, ayaa sandalet, saclar rasta.. reggea bence kendi kendini tekrar eden bir tarz..
Marihuana hoca :D
Öyle giyinmeyi bende sewmem ama ayarlarız bişeler :D
Kullanıcı avatarı
Lily
Müdavim Üye
Müdavim Üye

Mesaj gönderen Lily »

bazn bana şööle gelio "sözlerinde siyaset ve acı,müziğinde ise neşe".. çok dinlemememe rağmen severim.Ayrıca o şapkalrına da hastayım.
and we all went to heaven in a little row boat
jailjam
Üye
Üye

Mesaj gönderen jailjam »

reggea yı bana sevdiren kişi zamanını aşması güzel....
Kullanıcı avatarı
lamskywalker
Üye
Üye

Mesaj gönderen lamskywalker »

hiç öle dinlerken bi şeyler sarmayı falan düşünmedim.sigara bile kullanmam.bilinçsizce zevk almaktansa bilinçli bir şekilde gayet eğlenebiliryorum reggea dinlerken.giyimlerine gelince bu işte aslolan rağarlıktır diye düşünüyorum.şıklık falan en sona kalır.Bu adamlarda bunu çok güsel uyguluyo.herifler keyfine göre takılıyo.kime ne
grungy
Müdavim Üye
Müdavim Üye

Mesaj gönderen grungy »

neyse ben bilincli veya bilincsiz sekilde zevk almiyorum kisacasi. 8) herifler keyiflerine gore takiliyorlar ne guzel. gecen gun belgeselde izledim. hepsi tek tip. istanbul da gencler yaptigi zaman ozenti oluyor ama jamaikalilar degil.. peh bosversene hepsi de bob marley takintili.. reggae nin kendi kendini tekrar eden bir tarz olmadigini bana solesenize...
213
Müdavim Üye
Müdavim Üye

Mesaj gönderen 213 »

Olum reggae zaten kalıp bi müziktir.Herifler dumanlı kafayla dinliolar.Mutsuzda deiller sonuçta.Rock ve jazz tabanlı reggae yapan gruplarda yok deil.Hatta punkta da kullananlar var ama Bob Marley in yaptığı hep aynıydı orası doğru.Geliştrmeyede ihtiyacı yoktu zaten
grungy
Müdavim Üye
Müdavim Üye

Mesaj gönderen grungy »

bi tek onlar dumanli kafayla muzik dinliyor sanki.. ne demek kalip? rock n roll da da belli kaliplar var ama bi cok grup rock n roll u cok farkli sekilde icra edebiliyor. bunlar hep ayni.. herhangi bir grupta vokalist i sil. bob marley in parcalarini hafiz gibi ezberlemediysen ayird edemezsin..
213
Müdavim Üye
Müdavim Üye

Mesaj gönderen 213 »

Kalıp diyerek senin dediğini kastettim aslında.Reggae öyle çıktı öyle devam ediyo.Farklı dallara ayrılmadı fazla yada ben takip etmedim.Ne biliim işte reggae ide böle kabul et olum.Ne cici müzik işte :lol:
Kullanıcı avatarı
peace_maker
Üye
Üye
İletişim:

Mesaj gönderen peace_maker »

walla bu adamın saçlarına hayranım be yaw
glam
Üye
Üye

Mesaj gönderen glam »

sakinlesmek icin dinlerim(simdi de dinliyorum) :)
i am always mine!
Kullanıcı avatarı
karpuz_agaci
Müdavim Üye
Müdavim Üye
İletişim:

Mesaj gönderen karpuz_agaci »

yav keskem bob abi yasasa da beraber bi icsek..
get up stand up
three little birs
stir it up..
seviorum iste.. bu kadar..
Kullanıcı avatarı
si_keremcem
Üye
Üye
İletişim:

Mesaj gönderen si_keremcem »

.....dönem ska müziğin en etkin olduğu dönemdi…ska müziğine Afrikalının ruhu ve New Orleans stili R&B yi koydu ve Reggae’yi yarattı....
...........Ölümünün üzerinden 25 yıla yakın süre geçti.Ama o hala listelerde...”No woman no cry” hala kulaklarımızda..Sadece Rastafaran’ların değil,müziği seven, barışı seven,özgürlük için mücadeleyi seven herkesin gönlünde..........
ilginç insan,güzel insan,yeni tanıdığım ama sevdiğim insan...
african herbsman :dance
ben at siqtim kavun siqtim milangaza incir diktim çöp tenekesinde doğdum armut yedim cırcır oldum senden başka benden başka ondan başka bundan başka şundan başka biri oldum
Kullanıcı avatarı
balgam
Müdavim Üye
Müdavim Üye

Mesaj gönderen balgam »

her daim çok sevdiim biridr bob marley no woman no cry dışında bisürü mükemmel yapıtları vardır..!!
"Angelo rotto//psykhe"::Ho affrontato quando lo avete lasciato...
Kullanıcı avatarı
si_keremcem
Üye
Üye
İletişim:

Mesaj gönderen si_keremcem »

i shot the sheriww :dance
ben at siqtim kavun siqtim milangaza incir diktim çöp tenekesinde doğdum armut yedim cırcır oldum senden başka benden başka ondan başka bundan başka şundan başka biri oldum