Tanrı mı İnsanı, İnsan mı Tanrı'yı Yarattı?
"Tencere dibin kara, senin ki benden kara" demek geldi içimdenSamotH yazdı:ya kardeşim diyorum anlamıyorsun oğlum diyorum anlamıyorsun ben seni sadece bana kafana göre ithamlarda bulunma diye uyarıyorum.Bundan sonra da bu meseleleri özel mesajla hallet buraya kafana göre yazı yama bi daha...
Kim,O Kim Deme...Benim,Ben...Öyle Bir Ben ki, Baştan Sona Sen...!

"tanri ya inanmakla hicbirsey kaybetmem ama inanmamakla cok sey kaybederim..." bu soz ancak tanri korkusuyla yasamini sekillendiren zekadan aciz insanlara yarasir. sonucta oyle bi yasam surki (ki zaten ahlakli durust vs gibi erdemlere sahip ol) varsada yoksada seni baglamasin.. bu durumda ona inancin da inanmayisinda hicbi etkisi yoktur..
inananlara niye inaniyosunuz demiyorum biliyorum ki insanlar inanmak istedikleri seye inanirlar.. dumb in da korukorune inanc olayinda ki goruslerine katiliyorum.. sonucta sen birisinin canini haksiz yere aciticaksan ve sirf tanri bunu goruyo aman yapmiyim ceennemde yanarim diye bi dusunceyle, kendine yasakliyosan... sen zaten gunahkarsindir... onemli olan senin yasayis duzenini bunlardan sakinmaktan cok icindeki hirsi, kini, kiskancligi oldurebilmendir.. eger bunu saglarsan zaten oldukten sonra yol ayrimi varsa cekecegin bi bedel yoktur.
inananlara niye inaniyosunuz demiyorum biliyorum ki insanlar inanmak istedikleri seye inanirlar.. dumb in da korukorune inanc olayinda ki goruslerine katiliyorum.. sonucta sen birisinin canini haksiz yere aciticaksan ve sirf tanri bunu goruyo aman yapmiyim ceennemde yanarim diye bi dusunceyle, kendine yasakliyosan... sen zaten gunahkarsindir... onemli olan senin yasayis duzenini bunlardan sakinmaktan cok icindeki hirsi, kini, kiskancligi oldurebilmendir.. eger bunu saglarsan zaten oldukten sonra yol ayrimi varsa cekecegin bi bedel yoktur.
Allah'a inananlar için öncelikle Tevhid esastır:
Mutlak gücün Allah'ta olduğuna inanmak demektir bu...Ondan sonra insanlar yaşayışlarını,ilişkilerini bu gerçeğe göre düzenler.Takva(Allah'tan sakınmak)derler buna.Allah'tan korkmayan insan hiçbirşeyden korkmaz ve her türlü kötülüğe de müsaittir.Çoğu günahta hiçbir sakınca görmez insanlar işlerken,işte burda Allah korkusu devreye girer.Bu acizlik değil,tam tersine yaşayışa yön veren bir etmendir.İnsanı insan yapan da budur zaten...O'nu göremeyebilirsiniz.Kur'an-ı Kerim'in ilk emri "OKU"dur.Ama burda okumaktan kasıt alıp eline oku değildir.Etrafına bak ve gördüklerini yorumla,onlardan yaratıcına git demektir bu.Deniz kıyısındaki bir taşın güzelliği,bir çiçeğin zerafeti,hayvanların uyumu,insanların yaşadıkları,bunun gibi birçok delil vardır inananların ellerinde...İnanmayan sınıfına giren profesörlerin ortak oldukları bir nokta var:Dünyada gelmiş geçmiş tüm insanlar arasında beynini en iyi kullanan kişiyi Hz.Muhammed olarak seçmişlerdir.Bu bile birşeylere işarettir değerli arkadaşlar.Ben kimseyi inancından dolayı terslemem,dışlamam,fakat ona daha güzel şeyleri içeren bir inanç sistemi olduğunu söyleyebilirim rahatlıkla.Kusuruma bakmayın biraz agresif davrandım ama ne biliyim çok tahrik edici ifadelerle karşılaştım...
YAPTIKLARINIZ,GELECEĞİNİZE BİR AYNADIR...
(eski bir kâhinin sözü)
Mutlak gücün Allah'ta olduğuna inanmak demektir bu...Ondan sonra insanlar yaşayışlarını,ilişkilerini bu gerçeğe göre düzenler.Takva(Allah'tan sakınmak)derler buna.Allah'tan korkmayan insan hiçbirşeyden korkmaz ve her türlü kötülüğe de müsaittir.Çoğu günahta hiçbir sakınca görmez insanlar işlerken,işte burda Allah korkusu devreye girer.Bu acizlik değil,tam tersine yaşayışa yön veren bir etmendir.İnsanı insan yapan da budur zaten...O'nu göremeyebilirsiniz.Kur'an-ı Kerim'in ilk emri "OKU"dur.Ama burda okumaktan kasıt alıp eline oku değildir.Etrafına bak ve gördüklerini yorumla,onlardan yaratıcına git demektir bu.Deniz kıyısındaki bir taşın güzelliği,bir çiçeğin zerafeti,hayvanların uyumu,insanların yaşadıkları,bunun gibi birçok delil vardır inananların ellerinde...İnanmayan sınıfına giren profesörlerin ortak oldukları bir nokta var:Dünyada gelmiş geçmiş tüm insanlar arasında beynini en iyi kullanan kişiyi Hz.Muhammed olarak seçmişlerdir.Bu bile birşeylere işarettir değerli arkadaşlar.Ben kimseyi inancından dolayı terslemem,dışlamam,fakat ona daha güzel şeyleri içeren bir inanç sistemi olduğunu söyleyebilirim rahatlıkla.Kusuruma bakmayın biraz agresif davrandım ama ne biliyim çok tahrik edici ifadelerle karşılaştım...
YAPTIKLARINIZ,GELECEĞİNİZE BİR AYNADIR...
(eski bir kâhinin sözü)
ben bir hıyarım,her deliğe uyarım.
Hayır işte ! Şimdi vaaz vermek gibi olacak. Keşke bilgili bir insan olsa burada da yazsa.. Ben yanlışta biliyor olabilirim ama bana söylenen, ortamda konuşulan durum şudur ki; senin düşüncelerinin hiçbir günahı yoktur. Eğer düşüncelerini eyleme dökersen o zaman günahı almış olursun. Yoksa yolda her gördüğüm yarı çıplak kızı hesaplarsak.. Oooooo yani..casey yazdı:"sonucta sen birisinin canini haksiz yere aciticaksan ve sirf tanri bunu goruyo aman yapmiyim ceennemde yanarim diye bi dusunceyle, kendine yasakliyosan... sen zaten gunahkarsindir... onemli olan senin yasayis duzenini bunlardan sakinmaktan cok icindeki hirsi, kini, kiskancligi oldurebilmendir.. eger bunu saglarsan zaten oldukten sonra yol ayrimi varsa cekecegin bi bedel yoktur.
Senin dediğin eğer şu işe; adam uslanmaz. Fikri ile zikri aynı ise.. O adamın zaten inanmak, Allah'tan korkmak gibi bir derdi olmaz ki !
Allah korkusu ise inancın direğidir. Diyorsun ki "Allah'tan kormadığı için yapmadı" o adam için ne güzel düşünsene! Allah'a inanıyor ve ona iman ediyorsan korkacaksın abi. Öyle inanç mı olur ! (kesin kelimeler kuruyorum ama cümlenin özüne uysun diye. Yoksa ben kimim ki ! Kendimi müslüman olarak bile görmüyorum bir kere !)

- willow_rosenberg
- Üye

iki çeşit günah vardır:
-tatbiki günah
-düşünsel günah
Tatbiki günah eyleme aktarıp da yapılması günah olan şeylerdir.
düşünsel günah da Karga'nın belirttiği gibi yoldam geçen kızlar için şöyle emilir böyle gömülür falan diye düşünmektir.
Birincisi kesin günahtır,ikincisi için kesin bir şey yoktur.Büyük İslam alimlerinin de birleşemediği bir noktadır bu.
(ee abe dergiye de bakmazsak napacaz yaw)desem de,yine de günah işte
-tatbiki günah
-düşünsel günah
Tatbiki günah eyleme aktarıp da yapılması günah olan şeylerdir.
düşünsel günah da Karga'nın belirttiği gibi yoldam geçen kızlar için şöyle emilir böyle gömülür falan diye düşünmektir.
Birincisi kesin günahtır,ikincisi için kesin bir şey yoktur.Büyük İslam alimlerinin de birleşemediği bir noktadır bu.
(ee abe dergiye de bakmazsak napacaz yaw)desem de,yine de günah işte
ben bir hıyarım,her deliğe uyarım.
karga benim dedigim yalnizca o paragrafini alipta yorumlamaya kalkarsan sacma sapan seyler cikar ortaya... butun dediklerimi okusaydin aslinda varolan bi inanc sisteminden bahsettigimi vede ona inandigimi anlardin. bide ben o msgda hickimseye gunah sudur budur gibi kendime gore tanimlamalar yapmak istemedim.. ucundanda olsa yapmis gibi oldum ama bnm orda aciklamak istedigim ustunde durdugum nokta
oldukten sonra yol ayrimi varsada oyle bi hayat yasaki sahip oldugun erdemler ve yasaminda yapmis olduklarin seni tabiri caizse cennete gotursun.
oldukten sonra yol ayrimi varsada oyle bi hayat yasaki sahip oldugun erdemler ve yasaminda yapmis olduklarin seni tabiri caizse cennete gotursun.
- willow_rosenberg
- Üye

Bu söze +1 korum iştecasey yazdı:oldukten sonra yol ayrimi varsada oyle bi hayat yasaki sahip oldugun erdemler ve yasaminda yapmis olduklarin seni tabiri caizse cennete gotursun.

Bence kim ne derse desin kimse Tanrı'ya tam olarak var veya yok diyemez.Ben asla inanmadığımı söylemedim.Ne inanmıyorum ne de inanıyorum diebilirim.Ama şuna inanıyorum;insan tanrı ya inanmamkla günahkar olmaz ya da inanarak sevap işlemez.Tanrı'ya herşeyiyile inana ve ibadet edn ama kendi öz evladını,eşini öldüren(ya da hergün gazetede okuduumuz bin türlü felaket) ne insanalr var.Ve insanlar var Tanrı'ya inanmayan,ibadet etmeyen ama aziz gibi olan,dünyaya insanlara faydalı olan,mevlana misali yaşayan...O yüzden dedim insanın Tanrısı kendisidir.Enazından yaşarken.Sonrasını ne ben bilrim ne sizler.Çünkü bizim içimizde kendi öz irademiz var ve biz kendimizi yönetme gücüne sahibiz.Tanrı bize kullanmamız için akıl verdi.Ondan korkalım die diil.belki bu şekilde daha iyi anlaşılırım..Ayrıca bişey daha;bence bütün inanmyanaları veya başklarının inançlarını hor gören,dinin propagandasını yapan,inançları veya fikirleri doğrultusunda başkalrını yargılayan herkes cehennemde yanacak (Denildii gibi cehennem varsa öteki tarafta)
and we all went to heaven in a little row boat
-
Love_MetaL
- Üye

- İletişim:
cok düsündüm,cok sordum....cvpları kutsal kitaplarda aradım,bulamadm..yine düsündüm yine bi yere varamadm...bna cvp veremedikce dine inanmanın ne anlamı vardı ki?ndn insanların(genelde) sadece korktuu anda sarıldıkları bi isme inaniim? ya da ndn sadece farklı bi boyutta rahata ermek icin bu dünyada kndini kısan insanlardan oliim(bi nevi rüsvettir bu bnm gözümde)?
.....it's only after you've lost everything, that you're free to do anything....
Bende bunun peşindeyim. Aklım ile Tanrıyı kavrayabilmek. Akılsızca inanmak yerine, akıl ile reddetmek daha doğru gibi geliyor banada ! Tabiki varlığını değil (yukarıda örneklerini verdim. Akıl ve mantık ile ise bu olay kabul etmen gerekiyor ! ) ibadet sürecini (veya işime gelmediği için akıl ile inanmayı seçiyorum tam bu noktadaLove_MetaL yazdı:cok düsündüm,cok sordum....cvpları kutsal kitaplarda aradım,bulamadm..yine düsündüm yine bi yere varamadm...bna cvp veremedikce dine inanmanın ne anlamı vardı ki?ndn insanların(genelde) sadece korktuu anda sarıldıkları bi isme inaniim? ya da ndn sadece farklı bi boyutta rahata ermek icin bu dünyada kndini kısan insanlardan oliim(bi nevi rüsvettir bu bnm gözümde)?